Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Greenpeace betogers blokkeren Eemshaven

8 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Greenpeace blokkade Eemshaven

© Greenpeace/Bas Beentjes.

Actievoerders van Greenpeace bij de Eemshaven beletten afgelopen woensdag dat een kolenschip de haven in vaart. Drie Greenpeace-leden, onder wie de tweekoppige directie, hangen aan een kabel boven de havenmond, waardoor kolenschip Paquis de haven niet in kan.

Kolencentrales moeten dicht

De kabel is gespannen tussen twee windmolens die bij de haven staan. Greenpeace wil met de actie zijn eis dat Nederlandse kolencentrales worden gesloten, kracht bijzetten. 'De tijd van lijdzaam toezien is voorbij', stelt directeur Anna Schoemakers in een verklaring. Als we de klimaatafspraken van Parijs willen waarmaken, moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht.

Grote ingang wordt niet geblokkeerd

Een woordvoerder van Greenpeace benadrukt dat niet de hele haven wordt geblokkeerd, maar alleen het deel waar het kolenschip normaal laadt en lost voor de kolencentrale van Essent. ,,De grote ingang blokkeren we niet.'' De politie heeft vooralsnog geen concrete plannen een einde te maken aan de actie, zei een woordvoerder. De actievoerders zijn volgens de zegsman van Greenpeace in ieder geval bereid de hele nacht aan de kabel te blijven hangen. ,,We gaan zo lang mogelijk door. Die kolencentrales moeten zo snel mogelijk dicht.''
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.