Greenpeace: Atoomstroom misleidt klant
• 14-10-2008
• leestijd 2 minuten
Greenpeace schakelt de Reclame Code Commissie in als het bedrijf Atoomstroom bij pogingen om te klanten te werven beweert dat stroom uit kernenergie schoon is en dat er geen subsidie aan te pas komt. De milieuorganisatie reageert daarmee op de lancering van Atoomstroom.nl, een energiebedrijf dat alleen electriciteit uit kerncentrales wil leveren.
De claim bij deze stroom is, dat kernstroom schoon is, CO2-vrij en niet afhankelijk van subsidies. Maar kernstroom is helemaal niet schoon, kernafval blijft 240.000 jaar gevaarlijk en de productie van kernenergie levert radioactieve vervuiling op. Het is ook niet CO2-vrij, omdat er over de hele keten van winning van uranium tot verwerken van het afval fossiele energiebronnen ingezet worden en er dus CO2 uitgestoten wordt.
Het bedrijf misleidt de consument ook nog eens door te zeggen dat er geen subsidie naar kernstroom gaat. Kernstroom krijgt staatssteun: het risico op enorme schade bij ongelukken, dat niet te verzekeren is, neemt de overheid op zich. Alle belastingbetalers betalen mee aan het opslaan en bewaken van het levensgevaarlijke kernafval. Dat wordt niet bij het bedrijf in rekening gebracht, en is daarmee subsidie aan het bedrijf.
Greenpeace zal daarom een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie als het bedrijf blijft claimen dat kernstroom schoon is, CO2 vrij en onafhankelijk van subsidies. Eerder diende de milieuorganisatie al een klacht in tegen NUON, dat in reclame beweerde dat hun nieuwe kolencentrale schoon zou zijn. De Commissie stelde Greenpeace in het gelijk en oordeelde dat de claim van NUON misleidend was. Kolenstroom mag niet schoon genoemd worden, want is dat niet. Kernstroom is dat evenmin.
Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 570.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.
Bron: Greenpeace