Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace: advertenties Trafigura misleidend

  •  
01-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olietanker_02.jpg
Milieuorganisatie Greenpeace stapt naar de Reclame Code Commissie om een advertentie van olie- en grondstoffenhandel Trafigura in de kranten van woensdag. Dat maakte Greenpeace woensdag bekend. De organisatie vindt dat Trafigura het publiek misleidt.
Trafigura stelt in de advertentie dat een rechter in Londen de schikking tussen het bedrijf en ongeveer 30.000 inwoners van Ivoorkust heeft bekrachtigd. Volgens Trafigura betekent dit dat zowel de rechter als de advocaten van de getroffen inwoners het met Trafigura eens zijn dat het scheepsafval van het door Trafigura gehuurde schip Probo Koala geen dodelijk of ernstig letsel heeft kunnen veroorzaken.
Volgens Greenpeace heeft de Engelse rechter de uitspraak op 'persoonlijke visie' gedaan en heeft deze geen juridische betekenis. De letselschadezaak in Londen waarop Trafigura zich baseert, heeft volgens de milieuorganisatie bovendien geen betrekking op de dodelijke slachtoffers die gevallen zijn, maar alleen op de symptomen. Daarom zou Trafigura daaruit niets kunnen afleiden over het overlijden van slachtoffers als gevolg van het gedumpte afval.
De verklaringen van de Engelse rechter en Trafigura bevestigen dat de schikking van de zaak in Londen niet duidelijk maakt wie de schuldige is in de zaak rond de milieuramp in Ivoorkust, zo stelt Marietta Harjono van Greenpeace. De beweringen van het bedrijf in de advertentie maken de strafzaak in Amsterdam nog belangrijker voor een juridisch oordeel over de zaak, aldus Greenpeace.
Trafigura stelt in de advertentie te betreuren dat de berichtgeving over de zaak is ontaard in een 'trial by media' (proces via de media) en vanaf het begin te hebben gezegd dat ernstige aantasting van de gezondheid niet kon worden veroorzaakt door het afval van de Probo Koala. Trafigura betaalt aan ieder van de getroffen 30.000 inwoners 1140 euro. Dat betekent niet dat het bedrijf daarmee aansprakelijkheid erkent, aldus Trafigura in de advertentie.
Het schip Probo Koala dumpte in juli 2006 giftig afval in de grootste stad van Ivoorkust. Door het gif zouden zestien mensen om het leven zijn gekomen en werden tienduizenden ziek.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.