Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace-activisten op borgtocht vrij

  •  
20-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Foto_Arctic_Sunrise_01.jpg
Greenpeace-activist Mannes Ubels komt vrij op borgtocht. Dat heeft de rechter in Sint-Petersburg woensdag besloten, meldde Greenpeace Rusland.
Wat er nu gaat gebeuren is niet helemaal duidelijk. Dat geldt overigens ook voor landgenoot Faiza Oulahsen, die eerder op woensdag op borgtocht vrij kwam. Zo is niet bekend wanneer Ubels en Oulahsen precies op vrije voeten komen en of zij bijvoorbeeld de stad of Rusland mogen verlaten.
,,We zijn voorzichtig opgelucht'', laat een woordvoerster van Greenpeace Nederland weten in reactie op de beslissingen van de rechters in Rusland. ,,Ze hoeven niet meer in een cel te blijven. Ook al weten we de voorwaarden van de vrijlating nog niet, het is in ieder geval een hele verbetering.''
Voor de twee activisten wordt huisvesting, een goed bed en eten geregeld. Waarschijnlijk duurt het minimaal 48 uur voordat ze echt vrij zijn. De borgsom moet bijvoorbeeld eerst worden betaald.
Video Free the arctic 30:

Greenpeace-activiste reageert op vrijlating:
Arctic Sunrise, van protest naar borgtocht , een tijdlijn
21 augustus: De Arctic Sunrise duikt op in de zee ten noorden van Rusland, dat het schip de toegang ontzegt. De boot vaart ondanks het vaarverbod door voor een protest tegen booractiviteiten. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag.
25 augustus: De Russische kustwacht entert het schip en vertrekt daarna weer. De activisten trekken zich terug.
18 en 19 september: Activisten van de Arctic Sunrise bezetten een boorplatform van Gazprom in de Petsjora Zee. Alle 30 opvarenden - waaronder twee Nederlanders, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels - worden gearresteerd, als de Russische kustwacht de ijsbreker entert. Het schip wordt naar de haven van Moermansk gesleept. Greenpeace eist in een brief de vrijlating van de actievoerders.
26 september: De Russische rechter besluit de betogers langer vast te houden. Ze worden mogelijk vervolgd voor piraterij. Greenpeace gaat in beroep, maar tevergeefs. Drie dagen later besluit de rechter het voorarrest met 2 maanden te verlengen.
17 oktober: De rechter in Moermansk laat Ubels niet vrij op borgtocht. De dag daarna krijgt Oulahsen hetzelfde te horen. Ook de andere activisten blijven vastzitten.
21-22 oktober: Nederland stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal om het schip en de bemanning vrij te krijgen, omdat de Russen niet reageren op de arbitrageprocedure. De Russen erkennen het gezag van het tribunaal niet en doen niet mee. De zaak start op 6 november, op 22 november volgt de uitspraak.
23 oktober en 1 november: Onduidelijkheid over de aanklacht tegen de opvarenden. Eerst lijkt het of de beschuldiging van piraterij is afgezwakt tot 'hooliganisme', daarna zouden de verdachten voor beide misdrijven zijn aangeklaagd.
11 en 12 november: Rusland brengt de Greenpeace-gevangenen van Moermansk naar Sint-Petersburg, ongeveer 1000 kilometer zuidelijker. In Sint-Petersburg is het minder koud en is meer daglicht dan in Moermansk.
20 november: Oulahsen en Ubels worden op borgtocht vrijgelaten. Ook andere opvarenden komen vrij; alleen de Australiër Colin Russell blijft drie maanden langer vast zitten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor