Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grazers ruim maand later aan de winterkost

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3edaf39e08.jpg

© De Waal

In natuurgebieden met grote grazers, zoals in de uiterwaarden rondom slot Loevestein, is het ’s winters heel gebruikelijk dat de dieren wilgen en andere houtigen eten. Wanneer het malse gras opraakt, schakelen ze over op dit ruwere winterdieet. Door de zachte december en eerste helft van januari, schakelden de grazers dit jaar pas een maand later dan gemiddeld over op dit winterdieet.
Half januari nam de beschikbaarheid van gras eindelijk af en moesten de dieren op zoek naar alternatieve voedselbronnen. 
Grote delen van de uiterwaarden rondom slot Loevestein bestaan uit graslanden afgewisseld met ruigtes. Maar er zijn ook delen waar volop wilgen staan, vooral jonge scheuten die jaarlijks opnieuw uitlopen. ’s Winters vreten de grote grazers de uitlopers op. Voor de wilg is het wachten op een milde winter waarin de grazers net even wat minder behoefte hebben aan deze voedselbron. 
Of het de wilgen dit jaar lukt enkele scheuten aan de begrazing te laten ontkomen en de lucht in te laten schieten is afwachten. 
Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Bron: Nature Today
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor