Grazers ruim maand later aan de winterkost
• 01-02-2016
• leestijd 1 minuten
© De Waal
In natuurgebieden met grote grazers, zoals in de uiterwaarden rondom slot Loevestein, is het ’s winters heel gebruikelijk dat de dieren wilgen en andere houtigen eten. Wanneer het malse gras opraakt, schakelen ze over op dit ruwere winterdieet. Door de zachte december en eerste helft van januari, schakelden de grazers dit jaar pas een maand later dan gemiddeld over op dit winterdieet.
Half januari nam de beschikbaarheid van gras eindelijk af en moesten de dieren op zoek naar alternatieve voedselbronnen.
Grote delen van de uiterwaarden rondom slot Loevestein bestaan uit graslanden afgewisseld met ruigtes. Maar er zijn ook delen waar volop wilgen staan, vooral jonge scheuten die jaarlijks opnieuw uitlopen. ’s Winters vreten de grote grazers de uitlopers op. Voor de wilg is het wachten op een milde winter waarin de grazers net even wat minder behoefte hebben aan deze voedselbron.