NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grazers ruim maand later aan de winterkost

1 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
3edaf39e08.jpg

© De Waal

In natuurgebieden met grote grazers, zoals in de uiterwaarden rondom slot Loevestein, is het ’s winters heel gebruikelijk dat de dieren wilgen en andere houtigen eten. Wanneer het malse gras opraakt, schakelen ze over op dit ruwere winterdieet. Door de zachte december en eerste helft van januari, schakelden de grazers dit jaar pas een maand later dan gemiddeld over op dit winterdieet.
Half januari nam de beschikbaarheid van gras eindelijk af en moesten de dieren op zoek naar alternatieve voedselbronnen. 
Grote delen van de uiterwaarden rondom slot Loevestein bestaan uit graslanden afgewisseld met ruigtes. Maar er zijn ook delen waar volop wilgen staan, vooral jonge scheuten die jaarlijks opnieuw uitlopen. ’s Winters vreten de grote grazers de uitlopers op. Voor de wilg is het wachten op een milde winter waarin de grazers net even wat minder behoefte hebben aan deze voedselbron. 
Of het de wilgen dit jaar lukt enkele scheuten aan de begrazing te laten ontkomen en de lucht in te laten schieten is afwachten. 
Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Bron: Nature Today

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.