Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grazen is een vak apart

  •  
12-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Moeflon-3.jpg
Elke soort grazer heeft een specifieke manier van eten en een eigen menu. De grote grazers worden in drie categorieën verdeeld.
De echte grazers
De echte grazers eten alleen gras, ze hoeven geen andere plantendelen. Dit zijn de runderen en de paarden.

De snoeiers

De snoeiers voeden zich met de meest voedzame delen van de plant, zoals jong gras, knoppen en jonge twijgen. Ook eten ze kruiden. Deze groep wordt gevormd door reeën, elanden en geiten.

De intermediate feeders

Deze groep neemt een tussenpositie in. Ze stemt haar eetgedrag af op de situatie ter plekke en op het seizoen. Ze kennen een variabel menu van grassen, zeggen of delen van struiken en bomen. Tot deze groep behoren de schapen, moeflons en de edelherten.
Verschillende doelen, verschillende grazers
Omdat dieren op verschillende manieren grazen, is het van belang om de grazer op het beheerdoel af te stemmen. Als je bos wilt ontwikkelen dan kan je beter geen geiten inzetten, want die eten vooral takken en planten. Als je op de hei de vergrassing willen tegengaan, is het handiger om koeien neer te zetten dan schapen. Koeien hebben namelijk alleen belangstelling voor het gras, terwijl schapen ook de heideplanten zullen opeten.
Bron: Grazers in grote en kleine gebieden, door: René Zanderink en Hans Ringnalda.
Foto van grazende moeflons: Dick Harrewijn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor