Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grauwe klauwier broedt succesvol bij Vaals

  •  
16-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grauwe_klauwier.jpg
In het Drielandenpark heeft voor het tweede jaar op rij een paartje grauwe klauwieren succesvol gebroed. Afgelopen week werden de klauwieren met jongen waargenomen. Deze vogel met het kenmerkende zorro masker is een van de kersen op de taart in de nieuwe natuur in het Drielandenpark bij Vaals.

Slecht broedseizoen

Vorig jaar broedde er ook al een paar grauwe klauwieren succesvol bij Vaals. Dit jaar werden twee paar grauwe klauwieren gezien in de jaarrond begraasde natuur bij de Wolfhaag. Nog onbekend is of het tweede paar ook jongen heeft grootgebracht. Dit zou wel bijzonder zijn, want veel Nederlandse grauwe klauwieren hebben door het slechte weer een slecht broedseizoen achter de rug.
Vijlener bossen
De begraasde natuurgebieden aan de voet van de Vaalser- en Vijlener bossen worden steeds geschikter voor deze klauwieren. Er zijn meer struwelen om te broeden en rijke graslanden om voedsel te zoeken. Ieder jaar worden er meer grote insecten gezien: libellen, vlinders, kevers en heel veel sprinkhanen. Doordat er niet gemaaid maar begraasd wordt krijgen struwelen en vrijstaande struiken weer een kans om op te groeien, waardoor een heel rijk en afwisselend landschap is ontstaan. Bovendien zijn aan de randen van het gebied oude graften hersteld door aanplant van stekelige struiken.
Orpheusspotvogel
De begraasde natuur bij de Wolfhaag was dit jaar sowieso zeer rijk aan bijzondere vogels. Er was een territorium van een Orpheusspotvogel, dat talloze vogelaars uit het hele land aantrok, meerdere roodborsttapuiten broeden in de nieuwe ruigtes en struwelen werden bezet door twee paar spotvogels. Wespendieven, die broeden in het Vijlenerbos, gebruiken het gebied om wespennesten uit te graven.
Klapekster
Wie er nu op bezoek gaat heeft nog een kans om de grauwe klauwieren te zien voor ze naar Afrika vertrekken en pas volgend voorjaar weer terugkomen. Maar wie weet bezoekt, net als vorig jaar, komende herfst en winter een klapekster het gebied. De klapekster is een andere klauwierensoort.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.