Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grauwe Kiekendieven met satellietzenders dagelijks te volgen

  •  
13-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grauwe-kiek-van-Rob-Buiter.jpg
De Werkgroep Grauwe Kiekendief (WGK) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn op onderzoek in Oostelijk Marokko om te achterhalen waarom Grauwe Kiekendieven in het grensgebied van Marokko en Algerije rust nemen voordat de trip over de Sahara wordt begonnen. In de periode dat het team in Marokko aanwezig is worden de piekaantallen Grauwe Kiekendieven in Noordelijk Afrika verwacht.
In tegenstelling tot de voorjaarstrek wordt verwacht dat sprinkhanen een belangwekkende rol spelen voor Europese Grauwe Kiekendieven om op te vetten voor de gevaarlijke reis naar de Sahellanden. Dankzij de satellietzenders die door de WGK worden gebruikt om migratie en overwintering bij deze zomergast te ontrafelen kunnen locaties worden bezocht waar 'onze' vogels zijn geweest of op dat moment bivakkeren. Zo lukt het tijdens de aprilexpeditie om de vogel "Franz" te ontdekken en op de foto te zetten. Dit mannetje Grauwe Kiekendief is nu bezig met zijn 6e reis naar Mali en we hopen deze vogel weer terug te vinden in Marokko en een latere reis in de Sahel in januari 2011.Twaalf satellietkieken zijn momenteel in de lucht en kunnen dagelijks worden gevolgd. Bijna alle grauwe kiekendieven die zijn uitgerust met een satellietzender zijn de afgelopen weken op migratie gegaan naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. De WGK-onderzoekers ter plaatse in O-Marokko hebben de afgelopen dagen het gebied bezocht waar het Deense zendervrouwtje Iben verbleef. De O-Duitse zenderman Klaus-Dieter is momenteel ook in het te bezoeken gebied; zullen ze hem kunnen observeren?
Voor het hele persbericht van Werkgroep Grauwe Kiekendief
Bron: SOVON

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.