Vroege Vogels

Grauwe gors en ortolaan verdwenen

  •    •  
31-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grauwe_gors_01.jpg
De ortolaan en de grauwe gors zijn verdwenen uit de landbouwgebieden in Nederland. Dat meldt donderdag het Compendium voor de Leefomgeving, een samenwerkingsverband van onder meer de Wageningen Universiteit en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de ortolaan is sinds 2005 al niets meer vernomen en vanaf 2008 is geen enkel succesvol broedgeval van de grauwe gors meer gemeld.
In 2007 zaten er nog tussen de vier en tien succesvolle broedparen van de grauwe gors in landbouwgebied langs de grote rivieren. De wetenschappers sluiten niet uit dat in de komende jaren nog her en der een broedpaartje zal opduiken, maar de vogel is als soort uit het land verdwenen. Dat komt voornamelijk doordat graanakkers op grote schaal zijn vervangen door maïsvelden, waardoor de belangrijkste voedselbron voor het vogeltje verdween.
De ortolaan, eveneens een gorssoort, was al vrij zeldzaam in Nederland, maar in het zuidoosten van Groningen zat tot 2006 toch nog altijd een aantal broedpaartjes bij rogge-akkers. De vogel is mede bekend geworden doordat Maarten 't Hart in de jaren tachtig een boekenweekgeschenk schreef dat De Ortolaan heet. In dat boek vergelijkt hij een liefde met de tere kleuren van het zeldzame diertje.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.