Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gratis groen na boktorschade in Winterswijk

  •  
19-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aziatischeboktor.jpg
Voor Winterswijkse tuinen die moeten worden ontdaan van alle groene aanplant wegens de Aziatische boktor, krijgen de eigenaren gratis nieuw plantmateriaal. Dat hebben staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) en de Winterswijkse burgemeester Thijs van Beem woensdag bekendgemaakt.
Kosten
Diverse telers zijn bereid het groen tegen kostprijs te leveren. Gemeente en ministerie nemen de overige kosten voor hun rekening. Nadat afgelopen week Aziatische boktorren waren aangetroffen in Winterswijk, werd besloten alle loofbomen en struiken bij de vindplekken weg te halen. Dit om te voorkomen dat de boktor nog meer schade kan aanrichten. Het dier wordt bestreden, want een volwassen exemplaar kan in een oogwenk bomen en struiken opvreten en zo economische schade veroorzaken.
Aangetast
Woensdagmiddag werd duidelijk dat na een nadere inspectie verder geen aangetaste bomen zijn gevonden. Daardoor hoeft er minder drastisch gesnoeid te worden in de buurt, hoewel nog wel alle esdoorns korter dan 4 meter worden verwijderd, net als alle andere favoriete planten (groter dan 2 meter) van deze kever. Ook blijven er tot het najaar bewust drie grote esdoorns staan als lokboom om eventueel nog rondvliegende Aziatische boktorren te vangen. Dit najaar zouden dan alle andere esdoorns kunnen worden weggehaald.
Noodfonds
Bleker denkt na over een soort noodfonds voor gedupeerde particulieren. De bewindsman gaf eerder al aan dat hij een regeling voor dit soort schade mist. Oplettende burgers trekken nu aan de bel als ze sporen van de schadelijke boktor zien en als dank wordt het groen uit hun tuin en die van de buren verwijderd. Dat is wrang en stimuleert mensen niet echt om dit soort meldingen te blijven doen, meent Bleker.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.