Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grasland bedreigd, de vale vleermuis, de kolibrievlinder en alle overige onderwerpen

  •  
03-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1472 keer bekeken
  •  
koeienindewei

Koeien in het weiland

© Fotograaf Jeanet1

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 3 juli 2022 terug op de volgende startpunten:

0:11:00 - Diepdiepblauw
0:44:13 - Zet de waterpomp uit!
1:09:22 - Lisdodde bij het Naardermeer
1:19:32 - Vale Vleermuis
2:08:50 - Grasland bedreigd
2:30:38 - Kolibrievlinder

Grasland bedreigd

In de stikstofcrisis wijzen veel vingers naar de veestapel. Onder andere een groot deel van de koeien zou moeten verdwijnen. Maar wat gebeurt er vervolgens met het bijbehorende grasland? "Gooi het kind niet met het badwater weg", waarschuwt bodemonderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolkinstituut. Als met de koeien ook het gras verdwijnt, gaat er veel verloren, denkt Van Eekeren.

"Veel mensen mopperen op de grote velden met monotoon 'grasfalt', maar goed beheerd, kruidenrijk grasland heeft juist heel veel landschappelijke waarde. Bovendien is grasland waardevol voor de waterkwaliteit en zelfs voor het klimaat. In permanent grasland wordt namelijk veel koolstof opgeslagen."

Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

© Rob Buiter

Lisdodde bij het Naardermeer

Het is een opvallende verschijning, de sigaren die bovenop lange stelen in sloten en moerassen staan. Het is de bloeiwijze van de lisdodde. We staan bij een veld vol lisdodden met André Jansen, die ons meer gaat vertellen over de biologie van deze typische moerasplant.

sigaar_5a13e0e4bf892_medium

Grote Lisdodde

© SjanivanOphemert

Diepdiepblauw

De zomer is inmiddels volop aangebroken en dat betekent voor de meeste mensen dat het weer tijd is om te gaan zwemmen! Dat het lekker verkoelend is, daar zijn de meesten het wel over eens. Maar wat er allemaal tussen hun tenen krioelt, daar willen veel open-water-zwemmers liever niet over nadenken. Toch loont het volgens de schrijver Nikki Dekkervan het boek 'Diepdiepblauw'om je brilletje mee te nemen en te kijken wat er onder water allemaal gebeurt. Onze verslaggever Pleun Aarts gaat met haar het water in.

Vale Vleermuis

De vale vleermuis is een van de grootste vleermuissoorten van Nederland. Met een spanwijdte van wel 35 centimeter vliegt hij ’s nachts door het bos om zijn prooien te zoeken. Na een lange tijd van afwezigheid wordt hij in het oosten van het land weer wat vaker gezien. Tijd voor een onderzoek! Onze verslaggever Pleun Aarts is ter plaatse met Anne Jifke Haarsma, vleermuisonderzoeker, en vrijwilligers van de NJN, de jeugdbond voor natuurstudie.

Zet de waterpomp uit!

Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten luidt de noodklok: het water dat zijn natuur in Delfland binnenstroomt, is al jaren vervuild en daar moet nu echt een eind aan komen. Het Hoogheemraadschap van Delfland erkent dat het water zeer vervuild is door de bestrijdingsmiddelen vanuit het Westland, het lukt hen echter niet het water schoon te krijgen. 

Martijn van Schie heeft dan ook een geheel andere oplossing: de stromingsrichting van het water aan passen, om zo te voorkomen dat er nóg meer bestrijdingsmiddelen in de natuurgebieden van Midden-Delfland terecht komen. Iets wat het Hoogheemraadschap niet zitten uit angst dat te veel brak water het gebied instroomt. Verslaggever Merlijn Schneiders reist af naar het Delfland.

Martijn van Schie - ©Natuurmonumenten

© Juriaan van Leeuwen

Kolibrievlinder vult fenolijn

Hij vliegt nu volop rond, de kolibrievlinder. Deze week is de fenolijn vol met meldingen van deze prachtige nachtvlinder. Net als de echte kolibrie vliegt 'ie razendsnel van bloem naar bloem. Een prachtig gezicht! We gaan op zoek naar de kolibrievlinder met Kars Veling van de Vlinderstichting.

voedsel_zoekende_kolibrievlinder_60cccbf67504b_medium

Kolibrievlinder

© ekster

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.