De recent gestarte campagnes van zowel akkerbouwers als melkveehouders over klimaatverandering slaan de plank falikant mis. Gras noch suikerbieten zijn geschikt om het klimaat te sparen door CO2 vast te leggen. Een campagne baseren op zo'n fundamentele denkfout is niet alleen niet doordacht maar uiteindelijk ook contraproductief.
Klimaatverandering kan vertraagd worden door CO2 in planten vast te leggen - maar dan moet het ook echt voor honderd jaar of langer vastliggen. De CO2 die wordt vastgelegd in gras , bieten en graan komt na de oogst, bij de consumptie van de suiker, melk of graan, al weer vrij. Een jaar later dus. Dat helpt niet om nu CO2 in de atmosfeer terug te dringen.
Vastleggen van CO2 in bossen die honderd jaar of langer blijven staan helpt -voorlopig- wel. Dat die bossen lang moeten blijven staan is ook een harde voorwaarde om mee te mogen tellen onder het Klimaatverdrag. Bomen zijn dus beter dan bieten en gras.
Daarbij is de landbouw zelf bron van CO2 door energievergruik bij koelen, grondbewerkingen en productie van kunstmest. Gebruik van kunstmest levert bovendien lachgas op. Lachgas levert per kilo een 310 maal grotere bijdrage aan klimaatverandering dan CO2. Koeien stoten methaan uit, een broeikasgas dat ook vele malen krachtiger is dan CO2.
Toch claimen de NMV en akkerbouwers met steun van LTO, HPA en de suikerindustrie dat de landbouw door CO2-vastlegging het klimaatprobleem helpt oplossen. Die claim is misleidend. Met zo'n denkfout kunnen beide campagnes het stempel ‘ongeloofwaardig’ krijgen. Dat zou jammer zijn.
Want wat wel klopt in het verhaal van de akkerbouwers is dat de aardappel heel klimaatvriendelijk voedsel is. Dat komt vooral door de enorme productie per hectare, waardoor de broeikasgas uitstoot per calorie relatief laag is.
Consumenten kunnen inderdaad beter aardappelen dan pasta of rijst eten als ze het klimaat minder willen belasten. En de NMV heeft gelijk dat de melkveehouderij een grote bijdrage levert aan ons cultuurlandschap. Een nuttige, positieve en kloppende boodschap.
Wij adviseren de NMV dan ook nog maar één slogan te behouden: met koeien in de wei levert de melkveehouderij een mooi landschap. En de boodschap van de akkerbouw zou eenvoudigweg moeten zijn: eet aardappels in plaats van pasta en rijst, dat is goed voor klimaat.