Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grana Padano-kaas bron van ernstig dierenleed

  •  
21-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
921 keer bekeken
  •  
kalfjes.jpg

© Jeanet1

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft de supermarkten Jumbo, Albert Heijn en ook het Belgische bedrijf Delhaize gevraagd om Italiaanse Grana Padano-kaas uit de schappen te halen. Animal Rights stuurde undercoverbeelden van de Italiaanse actiegroep Essere Animali mee en heeft de supermarktketens gevraagd te kijken hoe de kalveren worden behandeld op een van de plekken waar de kaas vandaan komt.

"Op de beelden is te zien dat een kalf op hardhandige wijze een kruiwagen ingegooid wordt om direct na geboorte bij de moeder weggehaald te worden. Het dier wordt eerst bij de achterpoten opgetild, half in de kruiwagen gelegd en vervolgens aan de huid omhoog getrokken. Het kalf probeert er weer uit te klimmen, maar wordt hardhandig naar beneden gedrukt. Het lichaam wordt in een onnatuurlijke houding gewrongen om ontsnappen te voorkomen", schetst Animal Rights een van de voorvallen op de film.

Geen leven

Andere beelden tonen een pasgeboren kalf dat met de achterpoten op een hek is gehangen. De kalfjes worden verder in kleine kooien gestopt.

Ook de melkkoeien hebben er volgens de organisatie eigenlijk geen leven: "Hun kinderen worden direct weggehaald en met de placenta nog aan het lichaam worden ze direct aan de melkmachine gekoppeld."

Delhaize heeft Animal Aights inmiddels laten weten meteen onderzoek te zullen doen naar de behandeling van de kalfjes.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Update: Animal Rights weet niet zeker of 'horrorkaas' echt hier wordt verkocht

"Italiaanse horrorkazen in Nederlandse en Belgische supermarkten", kopte dierenrechtenorganisatie Animal Rights dinsdag. Een dag later zegt de organisatie echter niet zeker te weten of de kaas waar de aanklacht om draaide echt hier in de schappen ligt. Supermarktketen Albert Heijn is ontstemd. "Had even bij ons gecheckt of we dat wel verkopen, voordat je het zo naar buiten brengt", zegt een woordvoerster.

Animal Rights verspreidde dinsdag beelden van de Italiaanse actiegroep Essere Animali, waarop onder meer te zien was hoe een kalf op een Italiaanse melkveehouderij direct na de geboorte bij de moeder werd weggehaald en in een kruiwagen werd gegooid. In de begeleidende tekst stond dat de melk van het bedrijf wordt gebruikt voor Grana Padano-kaas, een Italiaanse kaassoort. Vervolgens werd onder meer Albert Heijn expliciet genoemd als een van de supermarkten waar de kaas zou worden verkocht.

Andere melkveehouderij

Dat Albert Heijn Grana Padano verkoopt is correct, maar de supermarktketen laat weten dat die niet van de bewuste melkveehouderij afkomstig is. "Zanetti, de leverancier van de AH Grana Padano-kaas, kent zijn melkveehouders en verzekert ons dat deze melkveehouderij niet in zijn keten zit en geen zuivel van het in de video betrokken bedrijf afneemt", aldus het bedrijf. Zanetti herkent althans het in beeld gebracht bedrijf niet. "De melkveehouders waar de leverancier mee samenwerkt, nemen hun verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn", benadrukt AH.

Een woordvoerster van Animal Rights geeft toe dat niet is vastgesteld waar de kazen worden verkocht. Dat valt ook niet zomaar te achterhalen volgens de organisatie. Animal Rights vindt daarom dat de supermarkten dit moeten doen. "Die verantwoordelijkheid laten we bij de supermarkten."

"Heel fijn"

Als het klopt dat AH geen kaas verkoopt waar melk in zit van het bedrijf waar de beelden zijn gemaakt, is dat "heel fijn", zegt de woordvoerster. Ze voegt eraan toe dat een "transitie naar plantaardige voeding" sowieso beter zou zijn en dat in de veehouderij structureel zaken misgaan "van stal tot slachthuis".

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.