Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'GPS vermindert misstanden in veewagens aanzienlijk'

  •  
12-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_128009.jpg

© veetransport, foto, CIWF

Door de wagens voor veetransporten uit te rusten met GPS kan 80 procent van de problemen worden ondervangen. Die boodschap hadden vertegenwoordigers van de Dierenbescherming en Varkens in Nood dinsdag voor de Tweede Kamer. Volgens de dierenorganisaties zorgt het GPS-signaal ervoor dat alle transporten makkelijk zijn te volgen via een scherm waarop bijvoorbeeld ook gecontroleerd kan worden of de temperatuur in de veewagens goed is.
Voorwaarde voor succes is wel dat alle gegevens moeten worden verzameld op een centraal punt, een nationale databank, vindt Bert van den Berg (Dierenbescherming). ,,De gegevens kunnen standaard met een computerprogramma door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) worden gecontroleerd op ongeoorloofde afwijkingen in rij- en rusttijden. Hetzelfde geldt voor in de veewagens aan te brengen temperatuursensoren en het signaleren wanneer de veewagen onderweg wordt geopend.''
Op het wensenlijstje van Hans Baaij (Varkens in Nood) staat verder de aanstelling van een gespecialiseerde officier van justitie. Baaij vindt verder dat eens goed gekeken moet worden naar de positie van de dierenartsen van de VWA die toestemming geven voor een transport. ,,Het systeem werkt niet. Er zijn te weinig dierenartsen, ze werken onder grote tijdsdruk en hebben weinig gezag, omdat ze eigenlijk door de sector worden bekostigd. Bij de VWA horen we geluiden dat het zo niet langer kan. De dierenarts zit nu klem en moet meer worden gesteund. Controle is gewoon een overheidstaak.''
Kamerleden wilden van de dierenorganisaties horen hoe er op korte termijn het beste een einde kan worden gemaakt aan de misstanden met veetransporten. Woensdag debatteren ze met verantwoordelijk minister Gerda Verburg (Landbouw). Aanleiding voor het debat is de Nederlandse varkenstransporteur die in Duitsland van de weg werd gehaald omdat er bloed uit de wagen lekte van varkens met bijtwonden. In de truck werden teveel varkens vervoerd.
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.