Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Goverts oerknal

3 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
687px-Constellation_Fornax__EXtreme_Deep_Field.jpg

© Foto van de Hubble telescoop

Deze week groot nieuws over de drie populairste onderwerpen in de astronomie: zwarte gaten, de oerknal en het al dan niet bestaan van buitenaards leven.
 
Signaal
Zo ontdekten Amerikaanse wetenschappers een signaal dat is achtergelaten tijdens de oerknal. De zogeheten ‘gravitatiegolven’ zijn van 380 duizend jaar na de explosie. Het is de eerste keer dat onderzoekers zo ver terug hebben kunnen kijken.
Wind
Wetenschappers van het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON hebben voor het eerst aanwijzingen gevonden dat zwarte gaten in sterrenstelsels een wind kunnen veroorzaken die tot ver in hun moederstelsel reikt.
Zuurstof
En aan de Universiteit van Chicago is ontdekt dat zuurstof geen goede indicator is van leven op een andere planeet dan de aarde. Dat betekent dat het niet per definitie buitenaards leven voorspelt.
In Vroege Vogels bespreekt Govert Schilling het belangrijkste sterrenkundige nieuws. Verder geeft hij een verwachting van de sterrenhemel van de komende week.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.