Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Govert Schilling: ringvormig eclips

  •  
03-02-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonsverduistering.jpg
De pinguïns hebben geluk komende week. Vanaf het Antarctisch schiereiland is op donderdag 7 februari een bijzonder hemelverschijnsel te zien: een ringvormige zonsverduistering. Een zonsverduistering ontstaat wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon door beweegt. Vanaf de aarde zien we de maan dan voor de zon langs schuiven.
De zonsverduistering van 7 februari is echter niet totaal, maar ringvormig. De aarde staat 's winters iets dichter bij de zon dan 's zomers. Daardoor zien we de zon iets groter dan gemiddeld. Ook de maan beweegt niet precies in een cirkelbaan. Deze week staat de maan net iets verder van de aarde dan gemiddeld, en zien we de maan dus juist iets kleiner dan gemiddeld. Het resultaat is dat de maan te klein is om de zon helemaal af te dekken. Tijdens het hoogtepunt van de verduistering blijft er een smalle ring van licht over.
In grote delen van de Zuidelijke IJszee, in Nieuw-Zeeland en in het zuidoosten van Australië is een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Je ziet de maan dan ook voor de zon langs schuiven, maar niet precies over het midden. In Europa is van de zonsverduistering van aanstaande donderdag helemaal niets te zien.
Wij moeten nog een half jaar geduld hebben. Op vrijdagochtend 1 augustus kunnen we vanuit Nederland een mooie gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Die verduistering is totaal in een smalle strook die dwars door Siberië, Mongolië en China loopt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.