Vroege Vogels

Govert Schilling over de Paasmaan

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Volle maan

© Fotograaf: Jeanet1

Het klinkt als een fantastisch ezelsbruggetje: pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Maar klopt dat wel? Govert Schilling rekent het voor: de lente begon dit jaar op woensdag 20 maart; volle maan was op donderdag 21 maart, dus dan zou je verwachten dat pasen op zondag 24 maart viel. Maar omdat er zo wordt geknutseld met kerkelijke regels valt Pasen dit jaar toch op 21 en 22 april. Er is dus een  opmerkelijke link tussen maanstanden en christelijke feestdagen, onze hele kalender is gevuld met astronomische aspecten. Zo is onze week van zeven dagen terug te voeren op het feit dat er vroeger 7 bewegende hemellichamen bekend waren. Vandaar maandag, zondag en ook het franse mardi (dinsdag) dat afgeleid is van Mars.

Maanlanding

Die relatie met de maan (rond pasen is het opnieuw net volle maan geweest) is dit jaar extra leuk omdat het 50 jaar geleden is dat er voor het eerst mensen naar de maan gingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer23 apr. 2019 - 14:42

Voor mij mogen de mensen mooi op de Aarde blijven staan. Het is om je rot te schamen hoeveel ruimtepuin er om de Aarde heendraait.Niet alleen vervuilen we onze eigen planeet, maar ook de ruimte er omheen en eventueel de Maan en straks ook Mars. Maak eerst je eigen 'huis' schoon.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.