Vroege Vogels

Goudvis niet zo onschuldig als-ie lijkt

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
goudvis uit Spoorbeek

Frank Spikmans van RAVON met een uit de Spoorbeek in Groesbeek gevangen goudvis

© Henny Radstaak

Regelmatig worden er in sloten en beken in Nederland goudvissen gevonden. Ze zijn dan gedumpt door eigenaren die de vissen zat waren, of er uitgezet om de boel wat op te vrolijken. Maar de goudvis is een exoot en dus is het verboden om die zomaar in de sloot los te laten. Niet voor niets, want de goudvis kan, hoe onschuldig hij ook lijkt, behoorlijke schade aanrichten aan onze inheemse soorten.

Goudvissen verstoren het evenwicht

Van oorsprong komt de goudvis uit Azië. “Zolang ze in een afgesloten tuinvijver zwemmen, is er niks aan de hand”, zegt Frank Spikmans van RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland). “Maar zodra ze in poelen en beken belanden, dus in de natuur, verstoren ze het natuurlijk evenwicht. De biodiversiteit gaat omlaag omdat ze eitjes van de inheemse soorten eten, ze kruisen met verwante inheemse soorten, zoals de kroeskarper, en ze brengen ongewenste ziektes met zich mee”.

Weghalen is lastig

Daar waar goudvissen in de natuur worden aangetroffen, worden ze om die redenen weggehaald. “Maar dat is een heel lastige klus”, vertelt Frank Spikmans bij de Spoorbeek in Groesbeek, waar midden in het centrum van het dorp ook ooit een grote hoeveelheid goudvissen is losgelaten. “Deze beek komt via de Groesbeek uit in de. Ooijpolder, dus in de natuur. Dat willen we niet.” Helaas zijn er nog geen opvangmogelijkheden voor goudvissen waar eigenaren vanaf willen. “Er is jammergenoeg nog geen vissenasiel”, aldus de RAVON-man. In ieder geval is zijn oproep: laat geen goudvissen in het wild vrij!

Meer over:

goudvis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

clara1967
clara19678 jun. 2020 - 14:31

de Ravonmedewerker zegt "er is nog geen vissenasiel"  terwijl  er ergens op deze site sprake is van het enige vissenasiel van Europa van die man in Delft.  Even bij laten praten lijkt me .....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.