Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gore: geen kolencentrales, maar windenergie

  •  
15-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
al_gore_inconvenient_truth_02.jpg
Al Gore had dinsdag in Aalsmeer een duidelijke boodschap voor het Nederlandse kabinet. De vroegere vice-president van de Verenigde Staten, tegenwoordig klimaatgoeroe, stelde dat hij geen nieuwe kolencentrales zou bouwen, maar inzetten op zo snel mogelijk meer wind- en zonne-energie.
De lezing van Gore in Aalsmeer inspireerde de aanwezige vertegenwoordigers van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. ,,We kunnen veel doen'', vatte Jan Rothmans, initiatiefnemer van het platform Urgenda, samen. Rothmans verwees onder meer naar de eerste drijvende stad die over tien jaar in Rotterdam moet zijn gerealiseerd met hulp van de Climate Campus waarvoor dinsdag het startsein is gegeven.
Al Gore zou het businessplan hiervoor overhandigen aan minister Jacqueline Cramer (Milieu). Zoals hij ook de auto van de toekomst zou bekijken en in gesprek zou gaan met jongeren van overal ter wereld die in Nederland studeren. Het kwam er niet van, want Gore stond in de file en moest na binnenkomst meteen naar het podium om 2200 toehoorders toe te spreken.
De ongeveer tweehonderd studenten waren teleurgesteld. 'Where's Gore? Where's Gore?' scandeerden ze voor de grote zaal terwijl Gore binnen het eerste applausje incasseerde door verbanden te leggen tussen de kredietcrisis en wat hij noemt de klimaatcrisis. Hij wees er op dat juist nu blijkt dat winsten op de korte termijn niet zaligmakend zijn en dat duurzaamheid kansen biedt.
De studenten konden de zaal niet in en kregen Gore alleen te zien via tv-schermen buiten de zaal. Net als journalisten die ook na vijf minuten de zaal uit moesten. De studenten lieten een spandoek achter waar de teleurstelling van afdroop: 'You forgot us, the future'.
Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu, kreeg Gore vooraf ook niet te zien, maar mocht wel in de zaal. Ze vond zijn boodschap nuttig en inspirerend. ,,Het is toch heel wat anders als een man met zijn staat van dienst zegt dat duurzame energie en energiebesparing oplossingen zijn, dan wanneer een milieuorganisatie dat zegt.''
De Rijk vond dat Gore een goed betoog hield voor echt duurzame energie en 'tekeerging tegen kolencentrales''. ,,Dat maakte voor mij duidelijk dat het kabinet met de plannen voor vier nieuwe kolencentrales niet op de goede weg is.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.