Vroege Vogels

Gore dringt aan op akkoord Bali zonder VS

  •  
13-12-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
USA_01.jpg
De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore heeft donderdag op de Bali-klimaattop opgeroepen een akkoord te sluiten zonder de Verenigde Staten. De kersverse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede beschuldigde de regering in Washington ervan het overleg te blokkeren.
"De ongemakkelijke waarheid is dat mijn eigen land verantwoordelijk is voor deze obstructie'', zei Gore tot een volgestroomde zaal. Volgens hem moet de hoop gevestigd worden op de opvolger van de huidige president George Bush. Australië heeft wat hem betreft het goede voorbeeld gegeven. Na de verkiezingen heeft de nieuwe regering van premier Kevin Rudd het Kyoto-klimaatakkoord alsnog goedgekeurd. Rudd is op Bali.
Onder de Amerikaanse bevolking is volgens Gore bovendien al een omslag merkbaar. Hij zei dat hij voor zijn reis naar Bali 350.000 mails had gekregen dat het anders moet. Er is verder nieuwe milieuwetgeving ophanden. Tal van staten en honderden steden maken werk van de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. Het bedrijfsleven roept om bindende maatregelen.
"Laat ruimte in de documenten en zet in een voetnoot dat deze stukken onvolledig zijn. Sla dan een nieuwe weg in'' , aldus Gore tot de deelnemers van de top. Volgens hem is dat beter dan woede te richten op de VS.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.