Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gooi je uitgebloeide bloembollen niet in de prullenbak

  •  
08-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8874 keer bekeken
  •  
sneeuwklokjesenkrokussen_acClewits

Sneeuwklokjes tussen de krokussen

© ac. Clewits

Blauwe druifjes, narcissen en tulpen. De voorjaarsbollen hebben afgelopen weken menig huiskamer versierd. Nu het seizoen op zijn eind loopt, zijn de bloemen ook uitgebloeid. De meeste mensen gooien de bollen dan meteen in de prullenbak, maar dat hoeft niet: je kunt ze prima bewaren voor volgend jaar.

krokus_annawesje

Krokus

© Annawesje

Wat is een bloembol?

Een bloembol is eigenlijk de ondergrondse voedselopslag van een plant. Hier zit voor het bloeien de kiem van de bloem. Hier bewaart de plant voedingsstoffen die hij later nodig heeft om te groeien. Een bloembol bestaat uit wortels en een stengel met bladeren. De stengel is heel kort en wordt ook wel de bolschijf genoemd. Hier zitten dikke brede bladeren op, ook wel schubben genoemd. Deze zijn vlezig en wit en bevatten het reservevoedsel. Als deze schubben aan elkaar zijn gegroeid, noemen we dat een rok, zoals de tulp, narcis of hyacint. Bij de lelie zijn ze niet aan elkaar gegroeid en noemen we ze schubben. Soms hebben bloembollen een huid, de ingedroogde buitenste rok of schub. Deze kunnen langer worden bewaard dan bloembollen zonder huid.

AncoGBfoto

Niet alleen bijen en bestuivers zijn blij met voorjaarsbloemen.

© AncoGBfoto

Mijn bollen zijn uitgebloeid. Wat nu?

Net zoals bij 'normale' tuinplanten hebben bloembollen een verschillende levensduur. Er zijn eenjarige- tweejarige of meerjarige planten. De tulp bijvoorbeeld is een éénjarige bloem die na één seizoen helemaal zijn leeggezogen. Deze zul je dus elk jaar opnieuw moeten planten. Maar meerjarige bollen, zoals boshyacinten, het sneeuwklokje of het kievitseitje, kun je gewoon opnieuw gebruiken. Het is belangrijk om de bloem af te knippen voordat hij zaadjes gaat vormen, zodat die energie in de bol blijft zitten. De bladeren moeten wel blijven zitten omdat die onderdeel van de bol zijn. Bewaar ze in een doos en plant ze in het najaar, of stop ze meteen in de grond. Zo kun je het volgende jaar weer op tijd van je bollen genieten

Bron: buitenleven, huis-en-tuin-info 

Meer over:

bloembollen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.