Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Gooi beschermingsmiddelen na gebruik gelijk in de afvalbak'

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Corona_afval_handschoenen_plastic_NederlandSchoon
Dat is de oproep van NederlandSchoon en de Plastic Soup Foundation aan de Nederlandse bevolking. Sinds de corona-uitbraak worden er namelijk ontzettend veel beschermingsmaterialen, zoals plastic handschoenen en mondkapjes, gevonden in onze straten en de natuur. De twee milieuorganisaties vragen daarom aan iedereen gebruikte beschermingsmiddelen meteen na gebruik in een afvalbak te gooien.

Nieuw zwerfafvalprobleem

"We constateren dat de uitbraak van het coronavirus een nieuw zwerfafvalprobleem met zich meebrengt. De afgelopen weken kregen we flink wat foto’s toegestuurd van plastic handschoenen en mondkapjes die op parkeerplaatsen van onder andere supermarkten en benzinestations zijn achtergelaten”, aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze beschermingsmaterialen worden nu massaal gebruikt. Mensen willen er na gebruik echter snel weer vanaf. Ze vergeten hierbij dat het schadelijk is voor mens en omgeving als je dit op straat gooit en dat bijvoorbeeld plastic handschoentjes nooit helemaal afbreken. Om die reden willen we de Nederlandse bevolking samen oproepen: gooi je beschermingsmaterialen na gebruik gelijk in de afvalbak!”

Niet oprapen

Nu is dit geen oproep om dit afval op te rapen en zelf weg te gooien. Het is puur een oproep aan iedereen die handschoenen of mondkapjes als beschermingsmiddel gebruikt om te zorgen dat ze niet in de natuur terecht komen. Gooi ze direct weg of als dat niet kan, neem ze mee. 

Plastic in kaart brengen

Om de omvang van het probleem te visualiseren, is er een app ontwikkeld. De zogenaamde Plastic Avengers App laat zien waar de grootste plasticproblemen zijn en hoeveel nieuw zwerfafval er ligt. Ook laat het zien hoe het afval verschilt van regulier zwerfafval.

Bron: NederlandSchoon & Plastic Soup Foundation

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.