Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gogge en marolle! Ken jij deze Zeeuwse vogelnamen?

24 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
visdief_05.jpg

© Fotograaf: Theus1

“Overol tussen ’t gos zatte kliefjes te roepen en boven m’n oad schetterden der een zeelieven.” Of in gewoon Nederlands: overal tussen het gras zaten tureluurs te roepen en boven mijn hoofd schetterde een scholekster. Want ook Zeeland kent tal van streeknamen voor vogels. De witte kwikstaart heeft er zelfs vijf, afhankelijk van het gebied.  Als ecoloog van Zeeuws Landschap kent Chiel Jacobusse ze allemaal.

Streeknamen per eiland

Door de langdurig geïsoleerde ligging van de Zeeuwse eilanden is hier een flink aantal dialecten van het Nederlands ontstaan, in Zeeuws-Vlaanderen vaak met Vlaamse invloeden. De streeknamen voor vogels verschillen ook per eiland, streek of zelfs dorp. Vaak ging het om jagers, vissers, boeren, vogelvangers en landarbeiders: mensen van het buitenleven, die de streektaal van generatie op generatie overnamen.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.