Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Goedkoper fruit in ruil voor duurder vlees

4 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
supermarkt_vlees_pixabay

© Pixabay

Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders neemt genoegen met een hogere prijs van vlees als de opbrengst daarvan wordt gebruikt om groenten en fruit goedkoper te maken. Ook zou dit geld gebruikt moeten worden om onder meer stikstofproblemen en broeikasgassen tegen te gaan, meldt de organisatie TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) na onderzoek.

Reële maatschappelijke kosten

Volgens de organisatie zouden de vleesprijzen aan de kassa langzaam moeten stijgen totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt. Deze meerprijs hangt volgens TAPP af van "de reële maatschappelijke kosten" van het geproduceerde vlees. De opbrengst zou in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar bedragen.

Leden van de TAPP coalitie

De coalitie, bestaand uit onder meer Triodos Foundation, Milieudefensie, Dier en Recht en de Vegetariërs Bond, licht zijn plannen maandag toe aan de politiek in Nieuwspoort in Den Haag.

De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op een enquête van DVJ Insights onder 1000 Nederlanders in opdracht van de TAPP Coalitie. De respondenten gaven antwoord op een online vragenlijst.

Bron: ANP

Meer over:

vlees, vleesprijs, fruit, tapp

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

MarianClaasen
MarianClaasen4 nov 2019 - 13:54

Die paar dubbeltjes gaan het verschil niet maken als deze maatregel pas in 2030 ingaat. Neem gewoon alle (verborgen) kosten mee, dan is een prijsverdubbeling reëel. En dan voor alle dierlijke producten.

helma geheniau
helma geheniau4 nov 2019 - 13:10

Het probleem om het hiermee (terecht) eens te zijn is het wantrouwen dat bij de consument aanwezig is of dan inderdaad dat geld van de prijsverhoging werkelijk ten goede komt voor verlaging van de groenten- en fruitprijs. De consument wordt te vaak van alle kanten om de tuin geleid. Welke garanties worden ons daaromtrent gegeven en/of waar kunnen wij dat op bv internet vinden?