Goede bedoeling Shell en Rijk stuit op weerstand
• 22-04-2009
• leestijd 2 minuten
De raffinaderij van Shell in Pernis stoot een flinke hoeveelheid CO2 uit. Slecht voor het klimaat en daar wil vervuiler Shell iets aan doen door het gas af te vangen, naar Barendrecht te pompen en het in een leeg aardgasveld op 1700 meter diepte te injecteren.
Of dit proefproject doorgang vindt, is grotendeels afhankelijk van wat een speciale commissie hoogstwaarschijnlijk donderdag het Rijk adviseert. Deze commissie voor de milieueffectrapportage (MER) heeft alle mogelijke risico's onderzocht.
De bewoners van Barendrecht hebben dit oordeel niet afgewacht. Zij zijn faliekant tegen. Het veld van enkele vierkante kilometers groot, ligt onder hun (nieuwbouw)huizen. Zij vrezen de gevolgen voor hun gezondheid en dalende prijzen van hun woningen. Stop het maar onder de grond in een minder dichtbevolkt gebied, is hun motto.
De gemeente begroet de ontwikkelingen evenmin met gejuich. Barendrecht kreeg al de Betuweroute, de hogesnelheidstrein, verbreding van de snelweg A15 en een drukke vaarroute in de achtertuin. Barendrecht vindt het genoeg. De gemeente heeft echter weinig in de melk te brokkelen, de beslissing is aan het Rijk.
Shells goede bedoelingen ten spijt, de milieubeweging blijft sceptisch. Zij zien het onder de grond pompen van het gas als een doekje voor het bloeden en willen een definitieve oplossing. Milieudefensie dringt aan op duurzame alternatieven. ,,CO2 opslaan is dweilen met de kraan open. Zo dreigt de opslag een excuus te worden om het klimaatprobleem niet echt aan te hoeven pakken.''
Shell is verrast door de heftige, massale tegenstand. Veel Barendrechters zijn tegen, maar de multinational wil doorzetten als duidelijk is dat het proefproject veilig is. ,,Veiligheid gaat voor alles. Het draagvlak speelt een rol bij de beslissing, maar het belang van het klimaat weegt ook zwaar mee.''
Daarom vinden ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) dat niets het proefproject in de weg mag staan. ,,Het is een sluitstuk van alle pogingen de CO2-uitstoot te verminderen. Het is onvermijdelijk. Wie realistisch is moet erkennen dat we er niet omheen kunnen'', aldus Van der Hoeven.
Nergens proeven beginnen is volgens haar geen optie. Als de grootschalige afvang en opslag van CO2 veilig kan, dan moet door Van der Hoeven en Cramer een moeilijke afweging worden gemaakt. Daarbij spelen het belang van het klimaat en de leefbaarheid van Nederland een belangrijke rol.
Uit het milieurapport van Shell blijkt dat er geen risico's aan de proef zijn verbonden. Alleen boven het punt dat koolstofdioxide in de bodem wordt geïnjecteerd, kan iemand gevaar lopen als het gas er in grote hoeveelheden zou ontsnappen.
Als het Rijk akkoord is, gaat Shell de vergunningenprocedure in. ,,Veel Barendrechters denken dat wij hiermee geld verdienen. Het is niet rendabel. Er moet geld bij. We zijn er niet op uit om geld te verdienen'', aldus een woordvoerder het bedrijf.
Bron: ANP