Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goed nieuws uit Nieuwkoop

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
foto.JPG
Er werden nieuwe petgaten gegraven, vegetatie werd hersteld, de waterkwaliteit werd aangepakt ... en kijk nu eens: De Nieuwkoopse plassen zijn een goed nieuwsshow geworden voor planten en dieren. Natuurmonumenten presenteert het gebied in een nieuw boek
Wat Natuurmonumenten er zelf over zegt:
Natuurmonumenten biedt vandaag, 4 november 2012,  de programmamakers van Vroege Vogels het eerste exemplaar aan van Op en top een topmoeras, een bijzonder boek over een waardevol natuurgebied: de Nieuwkoopse Plassen. Natuurmonumenten wil het team van Vroege Vogels hiermee bedanken voor de constante inspanning en aandacht voor de Nederlandse natuur.
Uitgestrekte laagveengebieden, zoals we die in West-Nederland kennen, komen elders in Europa nauwelijks voor. De Nieuwkoopse Plassen behoren met enkele andere Nederlandse plassen- en moerasgebieden daarom tot onze meest kenmerkende natuurgebieden. Zo kent  ‘Nieuwkoop’ een rijke, karakteristieke flora en fauna, waaronder bijzonderheden als purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis. De Nieuwkoopse Plassen hebben om die reden niet alleen een grote Nederlandse maar ook Europese betekenis als natuurgebied.
Op en top een topmoeras
Jacques de Raad, kenner van het gebied en vrijwilliger bij Natuurmonumenten, stelde het boek samen: ”In de Nieuwkoopse Plassen is de afgelopen jaren door het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Nieuwkoop  en Natuurmonumenten hard gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Mede hierdoor is er weer veel moois te zien. De hoogste tijd dus om de Plassen en hun rijkdom aan planten en dieren in het zonnetje te zetten.” Vanuit hun eigen expertise heeft een keur aan specialisten op het gebied van cultuurhistorie en natuur met in totaal vierentwintig hoofdstukken aan het boek meegewerkt. Het eindresultaat is een rijk geïllustreerde uitgave bedoeld voor een breed publiek. De lezer wordt actief uitgenodigd dit belangrijke Zuid-Hollandse gebied zelf te komen bekijken.
Het boek is vanaf 5 november verkrijgbaar in de boekhandel, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Nieuwkoop en via de webshop van Natuurmonumenten
Luister het gesprek en de reportage hier terug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.