Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Goed energielabel is duizenden euro's waard'

  •  
03-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonnepaneel pixabay

© foto: pixabay

Een beter energielabel kan bij de verkoop van een woning duizenden euro's schelen. Gemiddeld leveren huizen met een hogere milieuscore 2 procent meer op dan vergelijkbare woningen met een lager label. Bij een gemiddelde woningwaarde staat dat gelijk aan circa 6000 euro.

Verplicht label

Data-onderzoeker voor de woningmarkt Calcasa onderzocht voor het eerst het verband tussen de prijs waarvoor een huis wordt verkocht en het energielabel. Eerder waren wegens gebrek aan huizen met geschikte energielabels geen goede vergelijkingen mogelijk, maar sinds 2015 is een energielabel verplicht bij woningverkoop.

Voorsprong

Energielabels lopen van A, wat staat voor zeer energiezuinig, tot G, wat staat voor uiterst energieverspillend. Calcasa berekende dat als een woning twee labels voorsprong heeft op een vergelijkbaar huis, dat 2,8 procent in de verkoopprijs scheelt. Bij een verbetering van drie stappen of meer loopt dat op tot 3,6 procent, oftewel 10.700 euro bij een gemiddelde verkoopprijs.
De Nederlandse overheid streeft naar zo veel mogelijk woningen met ten minste energielabel B. Zeewolde scoort op dat vlak het beste. Van alle gelabelde woningen in de Flevolandse gemeente heeft bijna twee derde een energielabel A of B. Zwijndrecht doet het met 14 procent het slechtst, aldus Calcasa.
Bron: ANP

Meer over:

energielabel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.