Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Goed en voldoende drinkwater niet meer vanzelfsprekend

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
470 keer bekeken
  •  
water-g53609bb93_1920

© Pixabay

Goed en voldoende drinkwater is in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend als het altijd leek. Dat zegt Vewin, de vereniging van waterbedrijven. Gisteren werd bij alle waterbedrijven en in Den Haag, naast de Hofvijver, een blauwe loper uitgerold om aandacht te vragen voor de toekomst van drinkwater.

Droogte

De drinkwatervoorziening staat onder druk door onder andere de droogte, waar Nederland steeds vaker mee te maken heeft. In mei 2020 waarschuwde Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, de klanten om geen zwembadjes in de tuin meer te vullen en minder lang te douchen. Op piekmomenten, de zeer warme dagen, was de watervraag toen zeventig procent hoger dan gemiddeld.

De vraag naar drinkwater in Nederland stijgt sowieso al door bevolkingsgroei en klimaatverandering. Volgens Vitens zal de watervraag in 2040 met dertig procent gestegen zijn. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van het water ook nog, door vervuiling vanuit de industrie, landbouw en huishoudens.

Maatregelen

Vewin stelt dat het nu tijd is om in te grijpen, zodat er straks aan een grotere watervraag kan worden voldaan. De drinkwaterbedrijven gaan in heel Nederland met betrokken partijen in gesprek over de noodzakelijke maatregelen. Ze willen onder meer flexibelere vergunningen voor het onttrekken van grondwater op warme dagen, zoeken naar nieuwe ondergrondse winlocaties en veel meer aandacht voor duurzaam omgaan met schoon drinkwater.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Anneke Smits
Anneke Smits15 mei 2022 - 4:22

Drinkwater gebrek? misschien kunnen we dan nu meteen ook even alle Prive Zwembaden waar duizenden liters water doorheen worden gejast door heel Nederland leeg laten lopen? En alle Hottubs in de tuinen en badkuipen die elke dag vollopen ipv. van te douchen van de: WANT WIJ HEBBEN TOCH GELD GENOEG, TYPEN vaak zelfs met meerdere badkuipen in een huis. Waarom schrijven jullie daar niet over om die eens aan te pakken met de zgn. verspilling. Maar moeten mensen met een Opblaasbaar Kinderbadje weer het haasje zijn om het eerst aan te pakken om niet teveel water te verspillen. Pak eens eerst de Water Patsers aan voordat je meteen Jan Modaal het enige plezier bederft dat ze vaak hebben met zo'n kinderbadje en een lekkere douche zeker als het heel warm is moet ook kunnen. De kleine man let juist op alles niet teveel verspillen bang voor een te hoge eindafrekening. Terwijl De Patsers het er maar van nemen. Ga daar maar eens langs maar niet bij mensen die net rond kunnen komen. Fijne dag! Anneke