Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goed bermbeheer levert veel paddenstoelen op

  •  
27-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
berm_01.jpg
Veel soorten paddenstoelen, zoals verschillende soorten stekelzwammen en een aantal boleten, komen in Nederland vrijwel uitsluitend in bermen voor. Goed bermbeheer is dan ook essentieel voor hun voortbestaan.
Humus
Op veel plaatsen worden momenteel de bermen gemaaid en het maaisel afgevoerd, de beste combinatie voor het behouden van de natuurwaarden in bermen langs onze wegen.
Bij maaien en afvoeren van het maaisel neemt de hoeveelheid humus af en verschraalt de berm. Dit leidt tot een hogere biodiversiteit. Doordat de gewasproductie door de afname van voedingsstoffen geleidelijk afneemt worden op termijn de afvoerkosten ook minder. Dit proces van verschraling verloopt op zandgrond vrij snel.
Soortensamenstelling
Door het instuiven van meststoffen van aanliggende landbouwgebieden en de stikstofdepositie uit de atmosfeer groeit de vegetatie in bermen tegenwoordig veel harder en is ook de soortensamenstelling veranderd. Dit is niet alleen slecht voor de zeldzame planten en insecten die hier voorkomen, maar ook voor paddenstoelen die in een dichte vegetatie moeilijk gedijen. Vooral het zogenaamde klepelen van de vegetatie heeft een desastreuze invloed op de aanwezigheid van zeldzame soorten die samenleven met bomen en vooral in lanen te vinden zijn.
Lees het hele bericht op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.