Vroege Vogels

'God-deeltje' zo goed als zeker gevonden

  •    •  
04-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
chritus.jpg
Internationale wetenschappers hebben een onbekend elementair deeltje gevonden. Het is vrijwel zeker het lang gezochte maar nog nooit ontdekte Higgs-boson, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Dat heeft het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) woensdag bekendgemaakt.
Voorlopig
,,Het is een voorlopig resultaat, maar we denken dat het sterk en solide is'', zei natuurkundige Joe Incandela op een persconferentie in Genève. Hij verwacht het binnen enkele maanden zeker te weten.
Deeltjesversneller
Natuurkundigen hebben de afgelopen jaren deeltjes op elkaar laten botsen in de grote deeltjesversneller LHC bij Genève. Dat moest het Higgs-boson onthullen. De wetenschappers hadden eerder wel uitgerekend dat het boson moet bestaan, maar het deeltje bleef tot op heden spoorloos.
'God-deeltje'
Het boson zorgt ervoor dat alle andere deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het Higgs-boson is zo belangrijk, dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.