Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GMF-directeur Vintges wint prijs voor de leukste actie

  •  
30-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernenergie_kernreactor_ker_03.jpg
Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieufederatie, heeft op 28 september jl in Amsterdam een prijs gewonnen voor de leukste actie die in Nederland is gehouden. Vintges bedacht in 1987 een actie, waarbij fictieve Rode Kruis-artsen auto's in Zeeland controleerden op straling, als oefening voor een mogelijk ongeluk in de kerncentrale Borssele. De actie werd uitgevoerd door de Nijmeegse actiegroep Steekvlam en enkele Zeeuwe actiegroepen.
Vintges vindt dat creatieve acties effectief kunnen zijn en mensen tot denken kunnen aanzetten. Hij roept burgers op om vaker van dit middel gebruik te maken.
Fictieve oefening van het Rode Kruis
Op zondag 23 oktober 1987 wordt de A58 van Goes naar Bergen op Zoom afgesloten voor een paraatheidsoefening van het Rode Kruis. Er wordt geoefend voor een mogelijk ernstig ongeluk in de kerncentrale van Borssele. Daarbij is veel radioactiviteit vrijgekomen, zodat mensen die Zeeland willen verlaten op besmetting moeten worden gecontroleerd. Alle auto's uit de richting Borssele worden van de weg af geleid en Rode Kruis-medewerkers met geigertellers controleren en ondervragen de inzittenden. Brandweerwagens spuiten de auto's schoon. Al na tien minuten ontstaat er een file van enkele kilometers. Een eind verderop staat een groep actievoerders te protesteren tegen kernenergie.
De hele paraatheidsoefening is een actie van anti-kernenergiegroepen. Alleen de inmiddels gearriveerde agenten zijn echt. Zij vragen Volkert Vintges (in zijn rol als arts) om een verklaring en verlenen vervolgens alle medewerking bij de oefening en het beëindigen ervan.
's Avonds komt de oefening als eerste aan bod in het 8 uur Journaal en dan wordt duidelijk dat het om een actie tegen kernenergie gaat. De oefening is in scène gezet om aan te tonen wat er kan gebeuren als er werkelijk een ongeluk in Borssele plaatsvindt, en dat de bewoners van Walcheren dan als ratten in de val zitten.
Trots op acties
Vanwege het creatieve karakter en het grote mediabereik, is de actie is 28 september jl uitgeroepen tot de leukste actie in Nederland in de afgelopen veertig jaar. Op de website www.trotsopacties.nl waren 179 acties genomineerd, waarop men ook kon stemmen. Als beste actie kwam de bezetting van de Bloemenhove-kliniek (1976) uit de bus. De website en de verkiezing zijn een initiatief van Soldariteitsfonds XminY. De winnaars werden door een vakjury bekend gemaakt in De Balie in Amsterdam.
Gelderse Milieufederatie
Volkert Vintges heeft met Steekvlam uit Nijmegen veel acties gevoerd, waarbij vooral creativiteit een rol speelde. Inmiddels is hij directeur van de Gelderse Milieufederatie. Hij hoopt dat deze en andere creatieve acties een inspiratiebron vormen voor burgers om op te komen voor hun eigen leefomgeving.
Naast inspraak en beroep bij de rechter zijn er ook mogelijkheden om je wensen op een luchtige manier kenbaar te maken. Ook dit soort actievormen kunnen zeer effectief zijn en mensen tot denken aanzetten.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.