NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Glasaal voor dichte deur

18 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Glasaal

© bron rob buiter

De aal heeft het zwaar. Nieuw onderzoek moet ons leren hoe glasaaltjes beter van de zee naar de polder kunnen trekken.

Gemerkte glasaaltjes

Om te ontdekken waar eventuele knelpunten zitten, hebben Ben Griffioen en collega's van Wageningen Marine Research, samen met een groot aantal waterbeheerders een onderzoek opgezet met gemerkte glasaaltjes. Door de dieren een kleurstof, of zelfs een minuscuul stukje fluorescerend plastic mee te geven, kunnen ze de dieren na uitzetten in de Noordzee volgen op hun tocht naar het achterland. Daarbij maken de onderzoekers gebruik van een slimme 'val' om trekvissen te lokken. Met behulp van een lokstroom van zoetwater, worden de glasaaltje verleid om tegen een soort goot op te kruipen. Daar worden ze tijdelijk opgevangen in een bak waar ze geteld en weer uitgezet kunnen worden.
Ook verderop in het Noordzeekanaal worden de gemerkte aaltjes gevangen om te zien hoe lang ze erover doen om barrières als de sluizen van IJmuiden te passeren.
Ben Griffioen

© Rob Buiter

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.