Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Glasaal voor dichte deur

  •  
18-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Glasaal

© bron rob buiter

De aal heeft het zwaar. Nieuw onderzoek moet ons leren hoe glasaaltjes beter van de zee naar de polder kunnen trekken.

Gemerkte glasaaltjes

Om te ontdekken waar eventuele knelpunten zitten, hebben Ben Griffioen en collega's van Wageningen Marine Research, samen met een groot aantal waterbeheerders een onderzoek opgezet met gemerkte glasaaltjes. Door de dieren een kleurstof, of zelfs een minuscuul stukje fluorescerend plastic mee te geven, kunnen ze de dieren na uitzetten in de Noordzee volgen op hun tocht naar het achterland. Daarbij maken de onderzoekers gebruik van een slimme 'val' om trekvissen te lokken. Met behulp van een lokstroom van zoetwater, worden de glasaaltje verleid om tegen een soort goot op te kruipen. Daar worden ze tijdelijk opgevangen in een bak waar ze geteld en weer uitgezet kunnen worden.
Ook verderop in het Noordzeekanaal worden de gemerkte aaltjes gevangen om te zien hoe lang ze erover doen om barrières als de sluizen van IJmuiden te passeren.
Ben Griffioen

© Rob Buiter

Meer over:

glasaal, aal
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor