Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Glas-in-lood' zonnepanelen

  •  
07-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ZonneraamGROOT_Universiteit-Utrecht.jpg

© Foto: Universiteit Utrecht

Geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan, hebben zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht ‘glas-in-lood’-panelen ontwikkeld die elektriciteit kunnen opwekken. Een paneel kan dankzij verborgen zonnecellen op een zonnige dag energie leveren overeenkomstig met het opladen van drie mobiele telefoons.
Elektriciteit
Glas-in-loodramen werden vroeger ingebouwd in statige huizen. Maar ook in de hedendaagse woningen worden glas-in-loodpanelen voor het raam gehangen als versiering of anti-inkijkobject. Volgens Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht, zijn dergelijke panelen ook uitstekend te gebruiken om zonlicht om te zetten in elektriciteit: “In de door ons ontwikkelde panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. Dat zijn platen waarin zonlicht wordt geabsorbeerd en naar de zijkant van die platen wordt geconcentreerd.”
5 Kleuren
Alle platen zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen, die aan de zijkant zijn aangebracht. De gekleurde stukken glas uit de vroegere glas-in-loodramen, in combinatie met de gekleurde vakjes uit de schilderijen van Piet Mondriaan, dienden voor Van Sark als inspiratiebron. In het ontwerp van zijn ‘Elektrische Mondriaan’ zijn de gekleurde vlakken uitgevoerd in gekleurd plastic in vijf verschillende kleuren: rood, roze, groen, geel en blauw.
 
Lees hier meer: Universiteit Utrecht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.