Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gladde slangen mogelijk verlaat door slecht weer

  •  
24-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gladdeslang.jpg
Meestal worden in de eerste helft van mei de eerste volwassen gladde slangen in de zomerverblijven gezien. Dit jaar werden de eerste volwassen exemplaren echter pas eind mei waargenomen.
Als gladde slangen (Coronella austriaca) in april hun overwinteringsplekken verlaten, trekken ze naar hun zomerverblijven. Daar blijven ze de hele zomer om te zonnen, prooien te bemachtigen en jongen te krijgen. De afstand tussen de overwinteringsplek en het zomerverblijf kan wel een halve kilometer bedragen.
In Noord-Brabant wordt in verschillende leefgebieden onderzoek gedaan naar het voorkomen en gedrag van de gladde slang. De eerste volwassen exemplaren melden zich meestal in de eerste helft van mei in het zomerverblijf. Dat was, althans in Brabant, dit jaar niet het geval. Er werden wel meerdere halfvolwassen exemplaren gevonden, maar het duurde tot eind mei voordat de eerste volwassen exemplaren werden gezien. De gladde slang is als koudbloedig dier afhankelijk van de omgevingstemperatuur om actief te kunnen zijn. Misschien dat de slechte weersomstandigheden begin mei (kou, regen en wind) de trek naar de zomerverblijven vertraagd hebben.
Tekst: Arnold van Rijsewijk, RAVON.nl
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.