Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gigantische ijsberg breekt af

11 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
vv_newsimg_152344.jpg

© ijsberg antarctica

Een gigantische ijsberg, twee keer zo groot als de oppervlakte van Luxemburg, is van het ijsplateau in Antarctica afgebroken, blijkt uit satellietbeelden. De ijsmassa drijft nu naar het noorden, meldde het Duitse Alfred Wegener Instituut voor Pool- en Zee Onderzoek woensdag. De scheur in het ijs ontstond enkele decennia geleden. In de laatste maanden versnelde dat proces. Het ijs scheurde eind juni in een tempo van minimaal vijf voetbalvelden per dag.

Smeltende ijsmassa

Het zal waarschijnlijk twee tot drie jaar duren voordat de ijsmassa is gesmolten. Het is met een lengte van 175 kilometer en een breedte tot op sommige plekken 50 kilometer een van de grootste ijsbergen die wetenschappers de laatste drie decennia hebben gezien. De 6000 vierkante kilometer grote ijskolos vormt momenteel geen gevaar voor mensen.
Het ijs kan wel een risico worden nu het is afgebroken. Antarctica ligt buiten belangrijke handelsroutes, maar is wel een bestemming voor cruiseschepen vanuit Zuid-Amerika. In 2009 werden meer dan 150 passagiers en de bemanning geëvacueerd toen hun schip MTV Explorer op een ijsberg was gevaren.
De nu losgeslagen ijsberg was al drijvend voordat die afbrak van het zogeheten Larsen C-plateau. Daardoor gaat er geen directe invloed op de zeespiegel van uit. De ijsplateaus Larsen A en B, die noordelijker op het Antarctische schiereiland lagen, braken in respectievelijk 1995 en 2002 al af. ,,De grotere hoeveelheden ijs die daardoor de oceaan in kwamen, droegen wel bij aan een stijging van de zeespiegel'', zei David Vaughan, glacioloog en wetenschappelijk directeur bij het British Antarctic Survey.
In de volgende maanden en jaren kan het Larsen C-ijsplateau geleidelijk weer aangroeien of juist verder afkalven. De meningen in de wetenschappelijke wereld daarover zijn verdeeld.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.