Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftige stoffen in kleding gevonden

  •  
23-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
GP_dirtylaundry.jpg
Bij kleding gekocht in Nederlandse winkels is het giftige en hormoonverstorende nonylphenol aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenpeace vandaag publiceert.
Nonylphenol is in Europa verboden, maar wordt in ondermeer China gebruikt bij de kledingproductie. Het giftige afvalwater wordt daar in rivieren en meren geloosd. Wateren waar dagelijks miljoenen mensen van afhankelijk zijn voor hun drinkwater en vis.
Vervuiling
 “Als consument vind ik het ontoelaatbaar dat er in de kleren die ik koop bij H&M of G-Star sporen zitten van nonylphenol. Dat komt hier in het water terecht maar nog erger is de enorme milieuvervuiling in China door deze rotzooi”, zegt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace. “Wij willen dat de grote (sport-)kledingmerken ervoor zorgen dat er bij de productie van hun kleding geen gif meer wordt gebruikt.”
Greenpeace kocht 78 kledingstukken van vijftien bekende merken, waaronder H&M en Adidas, in achttien verschillende landen wereldwijd. Veel van deze producten bevatten resten van nonylphenol, dat duidt er op dat dit middel is gebruikt tijdens het productieproces. Ook in Nederland is positief getest op deze gevaarlijke en hormoonverstorende stof. Hier gaat het om  kleding gekocht in Amsterdam, van de merken G-Star RAW, H&M, Converse en Adidas.
Nike: 'just did it'
Vorige week maakte Nike bekend binnen tien jaar over te zijn gestapt op een honderd procent gifvrije productie..“Het kan dus écht”, zegt Smit. “Ook Puma beloofde eerder al om schoon te gaan produceren. Laat de andere kledingmerken het goede voorbeeld van Nike en Puma nu volgen en zelf ook met een plan van aanpak  komen.”
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.