Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftige pietermannen_21_08_2014

  •  
21-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
vlaamse-badgasten-moeten-uitkijken-voor-kleine-pieterman.jpg
De kleine pieterman behoort tot giftigste dieren van Europa en bevindt zich voor onze Noordzeekust. Deze zomer haalde dit kleine visje veelvuldig het nieuws doordat er aan de kust een groot aantal badgasten op de pieterman stapte en dus gestoken werd. Hij werd zelfs al vernoemd tot het komkommerdier van 2014.
Kleine en grote pieterman
De pietermannen worden 5 tot 8 jaar oud. Naast de kleine pieterman bestaat er ook de grote pieterman, maar deze is zeer zeldzaam. Hij is door overbevissing vrijwel verdwenen. De grote pieterman was een delicatesse in de jaren '60. Lekker met een beetje dille en een snufje grof zeezout. In de zuidelijke Europese landen kun je deze nog op de menukaart aantreffen.
Leefomgeving en gif
De pieterman verbergt zich in ondiep water net onder het zand, waarbij alleen zijn ogen en zijn giftige zwarte rugvin te voorschijn komen. De giftige rugvin dient voornamelijk ter verdediging. Voor de pieterman is de grondel hun voornaamste voedselbron. Grondels zoeken de warmte op van het ondiepe water net voor de kust en met hen komen de pietermannen mee.
De pieterman is niet zozeer nieuw voor de kust. Elke zomer bij warm weer zul je dit visje hier aantreffen en kan het gebeuren dat je erin stapt. De giftige steek is erg pijnlijk en doet denken aan een wespensteek. De genezing ervan is vrij simpel: de gestoken plek 2 minuten onder zo heet mogelijk water houden en het gif breekt af.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.