Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftige kleding, vieze rivieren

  •  
18-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
Mooie_giffoto.jpg
De Amerikaanse kledingreus Gap gebruikt bij de productie schadelijke chemicaliën, die het bedrijf vervolgens in lokale rivieren dumpt. Dat blijkt uit een deze week verschenen onderzoeksrapport van Greenpeace over kledingfabrieken in Indonesië. Dit voorbeeld staat niet alleen. Volgens de milieuorganisatie kleeft aan veel van de kleding die we dagelijks dragen een giftig luchtje. De rivieren en meren waarvan miljoenen mensen afhankelijk zijn voor drinkwater en vis, worden door kledingfabrieken gebruikt als afvoerputje, aldus Greenpeace. De milieuorganisatie voert al jaren campagne voor gifvrije kleding.
Vervuilers
De modesector is één van de grootste vervuilers van de rivieren in lagelonenlanden. Dat komt doordat de gifstoffen die ze gebruiken voor de productie van kleding geloosd worden in het water. Sinds het begin van de campagne voor schone kleding, in 2011, hebben zo´n veertien grote modemerken beloofd uiterlijk in 2020 te stoppen met het vervuilen van ons water. Naast Zara, Levi’s en Benetton waren dit verder onder meer Nike, H&M, Puma en Esprit
Nederland
Onlangs werd bekend dat het Nederlandse bedrijf G-Star vóór 2014 een einde aan het gebruik van de drie gevaarlijkste gifstoffen. Ook maakt tachtig procent van hun leveranciers dan openbaar welke schadelijke chemicaliën ze dumpen, zodat iedereen kan zien wat er in de rivieren terechtkomt. Het label belooft pas uiterlijk 2020 volledig schoon te produceren.
Hormoonverstorend
De gifstoffen die worden gebruikt zijn bijvoorbeeld bedoeld om kleding water- en vuilafstotend te maken en om kleurstoffen te fixeren. Die chemicaliën zijn echter hormoonverstorend en kunnen in sommige gevallen leveraandoeningen veroorzaken.
Drinkwater
In lagelonenlanden als China lozen fabrieken dit gif in rivieren, waardoor miljoenen mensen gezondheidsrisico’s lopen. Maar ook in Nederland kunnen deze stoffen na het wassen weer in ons drinkwater terechtkomen, omdat ze slecht afbreekbaar zijn.
Foto's: Greenpeace int. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.