Giftig Roundup nog jaren toegestaan op schoolpleinen en stoepen
• 03-07-2012
• leestijd 2 minuten
Nederlandse gemeenten mogen de komende jaren het gevaarlijke onkruidbestrijdingsmiddel Roundup blijven gebruiken. Het gif, dat wordt gebruikt op stoepen en schoolpleinen, wordt door wetenschappers in verband gebracht met hormoonverstorende werking, het ontstaan van de ziekte van Parkinson en vormen van kanker. Ook de drinkwaterwinning is in de problemen door het veelvuldige gebruik van Roundup.
Geenpeace is teleurgesteld over het gisteravond gepubliceerde actieplan duurzame gewasbescherming, dat glyfosaat - de giftige stof in Roundup – pas in 2018 verbiedt. De milieuorganisatie roept waterleidingbedrijven en andere belanghebbenden op om protest aan te tekenen via de inspraakprocedure.
Het onkruidbestrijdingsmiddel komt via het gebruik op straat in het oppervlaktewater terecht, waar het schadelijke gevolgen kan hebben voor mens en dier. Ruim 200 onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken tonen verschillende negatieve effecten van glyfosaat aan. Greenpeace bundelde de onderzoeken in een rapport (3), dat eind vorig jaar uitkwam. Staatssecretaris Atsma beloofde de Tweede Kamer in reactie op de breed gesteunde motie van Rik Grashoff van GroenLinks, vervolgens 'binnen enkele jaren' een verbod in te stellen op het spuiten van Roundup.
"Atsma moet doen wat hij de Kamer beloofde en zo snel mogelijk een verbod instellen op Roundup. De problemen met het middel zijn veel te groot om het nog zes jaar toe te staan", zegt Herman van Bekkem, landbouwexpert bij Greenpeace. Bovendien is het nog maar de vraag of de verkoop van het gif via tuincentra wordt verboden. "Gifvrije alternatieven zijn ruim voor handen voor hetzelfde geld. Die zijn veel beter voor mens en milieu."
Greenpeace is bezig met juridische procedures om dit middel zo snel mogelijk opnieuw officieel op de veiligheid voor mens en milieu te laten beoordelen.
Bron: Greenpeace