Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gifklikker

  •  
07-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Logo_gifklikker.jpg
De Partij voor de Dieren heeft zojuist in Vroege Vogels de gifklikker gelanceerd. Een website waar iedereen terecht kan met zorgen over de gevolgen van bestrijdingsmiddelen die in de omgeving worden gebruikt. Tweede kamerlid Esther Ouwehand: ‘Wordt er in uw omgeving gespoten met bestrijdingsmiddelen die slechts zijn voor mens en milieu? Heeft u zorgen over de gevolgen van deze gifstoffen voor de gezondheid van u of uw kinderen? Meld het bij de Gifklikker!’
Volgens Ouwehand lopen omwonenden van landbouwpercelen het risico te worden blootgesteld aan gifstoffen, die een gevaar kunnen vormen voor hun gezondheid. Met name bij de teelt van bloembollen worden veel giftige bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen gebruikt, met alle gevolgen van dien. Voorbijgangers en omwonenden worden niet beschermd en vaak niet eens geïnformeerd over de middelen die in hun buurt worden gebruikt. Kinderen en volwassenen komen zo ongevraagd in aanraking met gifstoffen die een gevaar kunnen vormen voor hun gezondheid.
Op aandringen van de Partij voor de Dieren bekijkt de Gezondheidsraad momenteel of er een onderzoek moet komen naar de effecten van landbouwgif op de gezondheid van de omwonenden. Naast de gezondheidsproblemen bij de mens leidt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot verlies van biodiversiteit, zorgwekkende sterfte onder bijen en andere insecten en tot steeds moeilijker te zuiveren drinkwater, aldus Ouwehand.
Website
Om zicht te krijgen op de omvang van het probleem van bestrijdingsmiddelen openen de Partij voor de Dieren en stichting Bollenboos de Gifklikker. De meldingen kunnen gaan over een vermoeden van overtreding van de regels, zoals het spuiten van gif op te korte afstand van woningen, het achterlaten van halflege gifblikken of lozingen in sloten, kanalen en meren. Stichting Bollenboos is een stichting die bestaat uit burgers uit de gemeente Westerveld (Drenthe) die zich zorgen maken over de nadelige gevolgen van de lelieteelt in Drenthe.
Vervolg
Alle meldingen worden door de Partij voor de Dieren gebundeld tot een zwartboek van gevaarlijke situaties rond en zorgen van omwonenden over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het zwartboek wordt later dit jaar aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Landbouw en minister Schippers van Volksgezondheid.
De website Gifklikker wordt vrijdag 12 april officieel geopend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.