Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gif op bleekselderij

  •  
15-07-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Bleekselderij in supermarkten blijkt niet altijd vrij van gif. In een onderzoek met vijfendertig monsters bleekselderij werd vier keer de wettelijke norm voor resten landbouwgif overschreden. Dat hebben Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en consumentenorganisatie Goede Waar & Co donderdag laten weten.
De monsters bleekselderij komen uit zeven verschillende supermarktketens en zijn volgens de organisaties door een onafhankelijk instituut onderzocht.
Op de vijf monsters uit de Albert Heijn troffen de onderzoekers geen resten van bestrijdingsmiddelen aan. Dirk van den Broek en Edah presteerden volgens de drie organisaties slecht. Bij de vijf monsters van de twee supermarkten werden respectievelijk in twee gevallen en in een geval de normen overschreden.
,,Opvallend was de vondst van het in Nederland verboden middel lufenuron in bleekselderij van Plus. Dit is een vlooienbestrijdingsmiddel voor huisdieren'', aldus Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Goede Waar & Co. Zij maakten begin dit jaar bekend dat citrusvruchten van Aldi en Lidl meer gifresten bevatten dan de Warenwet toestaat. Na hun dreiging met de rechter liet Lidl daarop weten het fruit voortaan te controleren op gifresten.
De drie organisaties zeiden eerder dat vooral appels, sla, sinaasappels en peren berucht zijn. Kool, komkommer, prei en spinazie bevatten minder gifresten.
Luister hier naar een interview met Milieudefensie over dit onderwerp.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.