Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gif in de boomgaard

22 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
2014-08-25_at_11-35-03.jpg

© Kees Kodde (Greenpeace) en Jan Koeckhoven van de biologische boomgaard De Olmenhorst in Lisserbroek.

Greenpeace liet monsters van appels, peren, grond en water uit Nederlandse boomgaarden onderzoeken op resten van bestrijdingsmiddelen. Daaruit blijkt dat op de appels zoals we die in de supermarkt aantreffen weliswaar nog gifresten te vinden zijn, maar dat die ruim beneden de aanvaardbaar geachte grens zitten.
In het oppervlaktewater in de (reguliere) boomgaarden is dat anders. Daar werden op verschillende plaatsen overschrijdingen gevonden van de wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen.
In sommige monsters van de grond werden zelfs nog resten gevonden van DDT; een stof die allang niet meer wordt gebruikt, maar die na tientallen jaren nog te vinden is in bodemmonsters. 
Met het rapport wil Greenpeace vooral een oproep doen aan de supermarkten en de politiek: Neem jullie verantwoordelijkheid en zorg niet alleen voor schone appels in de schappen, maar voor een compleet schone keten, van boom tot eindproduct.
Het complete rapport is vanaf zondag hier te vinden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar