Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gif in de boomgaard

  •  
22-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
2014-08-25_at_11-35-03.jpg

© Kees Kodde (Greenpeace) en Jan Koeckhoven van de biologische boomgaard De Olmenhorst in Lisserbroek.

Greenpeace liet monsters van appels, peren, grond en water uit Nederlandse boomgaarden onderzoeken op resten van bestrijdingsmiddelen. Daaruit blijkt dat op de appels zoals we die in de supermarkt aantreffen weliswaar nog gifresten te vinden zijn, maar dat die ruim beneden de aanvaardbaar geachte grens zitten.
In het oppervlaktewater in de (reguliere) boomgaarden is dat anders. Daar werden op verschillende plaatsen overschrijdingen gevonden van de wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen.
In sommige monsters van de grond werden zelfs nog resten gevonden van DDT; een stof die allang niet meer wordt gebruikt, maar die na tientallen jaren nog te vinden is in bodemmonsters. 
Met het rapport wil Greenpeace vooral een oproep doen aan de supermarkten en de politiek: Neem jullie verantwoordelijkheid en zorg niet alleen voor schone appels in de schappen, maar voor een compleet schone keten, van boom tot eindproduct.
Het complete rapport is vanaf zondag hier te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.