Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gierzwaluwen, stofzaad en alle overige onderwerpen

  •  
29-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1193 keer bekeken
  •  
Gierzwaluw_belterman.jpg

Gierzwaluw

© Fotograaf: belterman

01.37.00: Stofzaad
02.08.08: Gierzwaluw

Gierzwaluw echte pestkop

In de uitzending van vorige week (24 juli) meldde luisteraar Henk uit Doorwerth op de fenolijn dat hij heeft genoten van de ‘kraamvisite’ van de gierzwaluwen. Dit verschijnsel ziet hij bijna elk jaar. Het lijkt alsof de gierzwaluwen even een bezoekje brengen aan de nesten van soortgenoten. Maar is dat ook echt zo? Stadsecoloog Remco Daalder schreef een boek over de gierzwaluw, en vertelt zondag wat deze snelle bezoekjes werkelijk betekenen. En hij laat zien dat de sikkelvormige vogel een echte pestkop is.

Stofzaad is een plantje

Stofzaad

© Harold Timans

Stofzaad is een plantje

Biologiestudent Harold Timans heeft een neus voor bijzondere plantjes waar je zomaar aan voorbij zou lopen. Zoals stofzaad, een soort spookplantje dat geen bladgroen heeft en lijkbleek van kleur is. Lang dacht men zelfs dat het geen plantje was maar een schimmel.

Onderzoek naar mysterieuze boomvalk

Het is nu in augustus het moment om ze te zien: boomvalken. De jongen komen uit het nest en gaan voor het eerst, meestal op een onbeholpen manier, jagen. En dat kun je zien !De rest van hun leven is met een mysterie omhuld. Wat eten ze precies? Waar trekken ze naar toe na gebroed te hebben in ons land? Allemaal vragen die door een groot onderzoek in Limburg hopelijk beantwoord gaan worden. 

Voor wie nu nog in het nest van een boomvalk wil kijken?dat kan hier !

Meer over:

gierzwaluw, insect
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.