Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gierzwaluwen in Oostvoorne

  •  
12-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Volgens het bouwbesluit moeten alle kieren en gaten in huizen potdicht worden gemaakt. Daardoor trekken vogels als gierzwaluw en huismus na renovaties vaak aan het kortste eind. In Oostvoorne bieden 200 nestkasten uitkomst.
Rekening houden
Het project is een initiatief van bewoner Wil van de Polder, en gierzwaluwbeschermer Martin van de Reep uit Voorburg. "Wil trok bij mij aan de bel omdat hij zag dat de daken werden gerenoveerd, zonder rekening te houden met de vogels. Volgens de wet moeten bouwers en gemeenten gierzwaluwen beschermen, maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit."
Succesvol
Het project in Oostvoorne is bijzonder succesvol. Al in het eerste jaar zaten er in meer dan 80% van de nestkasten vogels. Er broeden nu zelfs huiszwaluwen in de kasten, nota bene een soort die eigenlijk nooit in een nestkast broedt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.