Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Gierzwaluw vs isolatie

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150407_Van_Heukelen_2.jpg

© In Oud-Vossemeer vliegen de gierzwaluwen na hun trek uit zuidelijk Afrika tegen een dichte deur ... ... enkele vogels hebben dat met de dood moeten bekopen. Met nestkasten en speakers met g

Verontrustende berichten de afgelopen weken: Bij een renovatieproject in Oud-Vossemeer, op het Zeeuwse eiland Tholen, zijn vooruitlopend op de werkzaamheden de kieren in de daken dicht gespoten met PUR-schuim. Maar daardoor kunnen gierzwaluwen dit voorjaar hun nesten niet meer in!
Het blijkt te gaan om het landelijke renovatieproject ‘Stroomversnelling’. De bouwers hebben een experimentele ontheffing gekregen om in het broedseizoen te mogen werken. Maar dat is dus tot verbijstering van gierzwaluwbeschermers op Tholen. Die zagen de afgelopen weken hoe gierzwaluwen zich letterlijk doorvlogen tegen hun oude, 'dichtgepurde' nestingangen.
De woede van de gierzwaluwbeschermers op Tholen richt zich niet alleen op de bouwers, maar ook op Vogelbescherming, want die heeft geen bezwaar aangetekend tegen de ontheffing om in het broedseizoen te mogen werken.
Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming stelt in onze reportage dat dat hij de situatie op Tholen erg vervelend vindt, maar dat het project als geheel toch vooral kansen biedt voor de bescherming van gierzwaluwen en andere 'dakbroeders'. Door onderhandelingen met de bouwers is afgesproken dat alle woningen nestkasten krijgen voor gierzwaluwen en huismussen. Verder roept hij iedereen op om ogen en oren open te houden rond dit project. De ontheffing om te mogen werken in het broedseizoen is experimenteel, dus als er dingen misgaan, moet dat in een volgende ontheffing worden meegenomen, aldus Louwe Kooijmans.
De problemen en de kansen voor vogels in dit project zijn één ding, een andere kant van het verhaal is de energiebesparing. Binnen Stroomversnelling zullen uiteindelijk tot 111 duizend huizen ‘nul op de energiemeter’ moeten krijgen.
Hieronder tref je een extra reportage met projectleider Tom Jongen van de BAM, over de techniek achter dit verhaal.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.