Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gierzwaluw doet alles in de lucht

  •  
30-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
gierzwaluw_03.jpg
De gierzwaluw eet, drinkt, slaapt en sekst in de lucht. Sommige vliegen zelfs tien maanden achter elkaar. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek waarover de Volkskrant vrijdag schrijft in haar ochtendeditie.

Reis van Zweden naar Afrika

De onderzoekers volgden de vogels met zendertjes bij hun reis van Zweden naar de overwinteringsgebieden in Centraal- en West-Afrika. In het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology beschrijven de Zweedse wetenschappers hun bevindingen. ,,Sommige vogels brengen tien maanden lang in de lucht door", zegt hoofdonderzoeker Anders Hedenström. ,,Het record stond tot nu toe op naam van de alpengierzwaluw, die zes maanden rondvliegt zonder te landen. De gierzwaluw verpulvert dat record."

Buitenechtelijke kuikens

Voor zo'n lange tijd vliegen in de lucht betekent dat de gierzwaluwen vrijwel alles in de lucht moeten doen, dus ook seks. Het mannetje vliegt daarvoor boven het vrouwtje. Behendig landt hij bovenop het vrouwtje en enkele seconden later vliegen ze weer apart verder. Deze vluggertjes lenen zich voor buitenechtelijke avonturen. Uit een Engelse studie bleek dat bijna 5 procent van de kuikens een andere vader had dan de vogel die het nest bewaakt.

Meer over:

gierzwaluw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.