Vroege Vogels

Ghostfishing = spookvissen

  •  
12-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een paar keer per jaar gaan Ben Stiefelhagen en Klaudie Bartelink van duikschool Get Wet de Noordzee op om vistuig op te ruimen. Veel scheepswrakken zijn bedekt met visnetten, lijnen, loodjes en kunstaas en daar raken vissen en krabben in verstrikt. Spookvissen, heet dat met een luguber woord. Vroege Vogels radio en tv gaan samen een dagje mee met een schoonmaakactie.
Op de bodem van de Noordzee liggen duizenden scheepswrakken, dat zijn rijke oases begroeid met zeeanemonen en vele andere zeedieren. Het wemelt er van de kreeften, krabben en talloze vissen, waarvoor het kraamkamers en schuilplaatsen zijn (zelfs voor grote soorten als kabeljauw). De wrakken worden druk bevist met grote netten en de laatste decennia ook steeds vaker door sportvissers (o.m. hengelaars) en staand want vissers. Steeds meer netten blijven daar aan hangen en scheuren af. Hiervan zijn vele duizenden zeedieren het slachtoffer.
Ben Stiefelhagen en Klaudie Bartelink van Get Wet Maritiem hebben inmiddels al vele jaren ervaring met het schoonmaken van wrakken door het verwijderen van netten, lijnen, vishaakjes en vislood en met het lossnijden van de vele honderden verstrikte dieren. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 35 meter diepte in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 10 meter).
Get Wet Maritiem en Kust & Zee hebben tijdens de tocht met Vroege Vogels bekendgemaakt dat zij de handen ineen slaan in de strijd tegen “spookvissen”: nutteloos doorvissende, afgescheurde netten die aan wrakken vastzitten.
Als bevestiging van deze samenwerking is deze week ook de
nieuwe website gelanceerd, www.duikdenoordzeeschoon.nl.
Get Wet Maritiem en Kust & Zee gaan samen fondsen werven om de schoonmaak de komende jaren te financieren. Albert Salman, directeur van de Vereniging Kust & Zee: “We streven ernaar zo veel mogelijk wrakken in de Noordzee, maar mogelijk ook in de andere zeeën, te ontdoen van oud
vistuig. Daarnaast zullen we samen met Get Wet natuurlijk ook om de tafel gaan met de beroepsen sportvissers over de mogelijkheden het probleem gezamenlijk aan te pakken.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.