Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoekers creëren muggenplaag

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mug_21.jpg
Onderzoekers van de Universiteit Wageningen hopen eind deze week een muggenplaag te creëren. Honderdduizenden muggen worden nu gekweekt in speciale tenten en worden losgelaten als ze volgroeid zijn. Daarop gaan de onderzoekers kijken hoe ver ze vliegen.
De plaag zou eigenlijk vorige week al nagebootst worden, maar door de lage temperaturen van de laatste tijd, groeien de muggenlarven trager dan verwacht. De onderzoekers hebben rondom de tenten vijftig vallen geplaatst, op afstanden van 250 tot 400 meter van de broedplaatsen.
Doel is om te bepalen hoe ver de muggen vliegen in een open gebied zonder belemmeringen als huizen of bosjes. Later gebeurt nog een tweede proef waarbij gekeken wordt hoever muggen vliegen als ze onderweg struiken en bosjes en andere obstakels tegenkomen.
De kennis die opgedaan wordt door dit experiment is belangrijk voor planologen. Zo kan bijvoorbeeld vastgesteld worden hoe ver een waterberging -een plek waar muggen welig tieren- verwijderd moet zijn van een woonwijk om niet voor overlast te zorgen. Ook wordt mogelijk duidelijk of bosjes of struiken tussen de waterberging en de woonwijk de overlast van muggen kunnen verminderen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.