Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GGD vraagt om maatregelen tegen houtrook

  •    •  
01-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
vuur

© Jerzy Górecki via Pixabay

De GGD'en in het land noemen de rook van houtstook "zorgelijk tot zeer zorgelijk" voor de volksgezondheid en vinden dat de overheid meer maatregelen moet nemen om de overlast tegen te gaan. Dat meldt platform voor onderzoeksjournalistiek Pointer (KRO-NCRV), dat alle 25 gezondheidsdiensten erover heeft bevraagd.

Fijnstofuitstoot

Houtkachels en open haarden zorgen in Nederland voor bijna een kwart van alle fijnstofuitstoot. In de afgelopen 10 jaar is er een flinke groei geweest van het aantal bedrijven dat kachels en haarden verkoopt, blijkt uit cijfers die Pointer heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Het aantal geregistreerde bedrijven dat brandhout verkoopt, is bijna verdubbeld.

In een tv-uitzending over houtrook in 2016 van Pointers voorganger de Monitor werden de diensten ook bevraagd. Unaniem vonden ze destijds dat mensen te weinig beschermd werden tegen houtrook, en dat er meer maatregelen nodig waren. Er lijkt ruim 7 jaar later dus weinig veranderd, volgens de GGD's.

Houtrook in de buitenlucht

Houtrook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof en ultrafijnstof. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, TNO, RIVM en GGD Amsterdam blijkt dat mensen vaker benauwd zijn en verkoudheidsklachten ervaren op dagen met veel houtrook in de buitenlucht.

Welke maatregelen zijn nodig? Een grootschalige publiekscampagne, specifiek over de gezondheidsrisico's van houtrook, vindt driekwart van de GGD's.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.