Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gezuiverd afvalwater lokt vissen naar Ameland

  •  
22-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
ameland_marjon26.jpg

© Fotograaf: Marjon26

Wetterskip Fryslân heeft met geld van het Waddenfonds maatregelen genomen om meer vis naar de zoete binnenwateren van Ameland te lokken. Het schap gebruikt daarvoor gezuiverd afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie op het eiland. Het zoete water trekt onder meer paling, bot en zeeforel aan, die door de visduiker bij de Ballumerbocht naar water op het eiland kunnen zwemmen. De maatregelen kostten volgens het schap ruim een miljoen euro.

Visduiker

De visduiker is 70 meter lang en ligt onder de Waddenzeedijk. Via de duiker wordt overtollig water van Ameland naar de Waddenzee afgevoerd. Bij de duiker is een nieuwe persleiding aangelegd voor het afvalwater. Vroeger konden vissen ook al door de duiker zwemmen, maar daarna konden ze niet verder. Dat is nu aangepast, terwijl er ook vrijwel continu voor vissen aanlokkelijk zoet water door de duiker stroomt, aldus het schap. Vissen komen na de duiker in een dieper uitgegraven sloot terecht, waar ze kunnen schuilen en zich vermenigvuldigen.

Onderzoek

Het schap gaat de komende jaren onderzoeken hoe het gaat bij de duiker. Gelet wordt onder meer op de stroomsnelheid van het water en op de hoeveelheid zoet water er wegstroomt. Dat kan tot verbeteringen leiden om nog meer vis te lokken.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.